Dikke. Pret. Bonanza.

(zie voor meer auteursinfo www.joscreusen.nl)

Dikke. Pret. Bonanza.

Een dikke pil van 530 pagina’s waar muziek in zit. Zelfs letterlijk, zeker voor liefhebbers van GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk die houden van folk, americana, singer-songwriters en hiermee verwante, gewortelde muziek sinds jaren zestig vorige eeuw. Hoe kan het anders?  ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ is van de hand van Jos Creusen, auteur én GUO-bezieler die sinds 1978 concerten organiseert in Oisterwijk en omgeving. 

Zijn autobiografische sleutelroman verscheen in 2020 bij Uitgeverij Aspekt. De auteur lardeert zijn levenswandel met tientallen songteksten, schrijft over zijn passie voor muziek met zeggingskracht en eindigt met een overzicht van honderden songtitels (inclusief uitvoerende artiesten en YouTube-links) die hem in de loop der jaren raakten en dat vaak nog doen. Daarom biedt ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ wekenlang lees,- kijk- én luisterverdrijf. Meer zelfs, sinds de auteur zijn appendix digitaal uitbreidde naar inmiddels meer dan duizend songtitels.        

De roman ontving jubelrecensies in Brabants Dagblad, Brabant Cultureel, Hebban, Goodreads,  radioprogramma’s over boeken, alsmede een nominatie voor de ‘Zachte G-Prijs’ van Erfgoed Brabant. Het boek is te koop in de boekhandels, maar bij rechtstreekse aankoop uit eigen GUO-voorraad signeert de auteur desgewenst uw exemplaar en voorziet hij deze van een persoonlijke opdracht. Bovendien gaat uw aankoopbedrag volledig naar de stichtingskas van GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk die door de gevolgen van de coronacrisis ernstig is uitgekleed. 

Met uw aanschaf van ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ gunt u dus niet alleen uzelf lees-, kijk- én luisterverdrijf, maar helpt u tevens GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk de coronacrisis te overleven.

Alle ins & outs over hoe te bestellen uit eigen GUO-voorraad? Mail naar groetenuitoisterwijk@home.nl. Hier kunt u tevens de uitgebreide digitale appendix aanvragen met meer dan duizend songtitels, hun uivoerende artiesten en YouTube-links. Op uw mailverzoek ontvangt u deze gratis. De roman is overigens ook te koop bij elk GUO-concert aan de zaalkassa (uitsluitend cash). Hiermee bespaart u verzendkosten en betaalt u de winkelprijs zoals de uitgever die heeft vastgesteld.

Persquotes

“(…) Wrange uithalen, afgewisseld met hilarische dorpstaferelen (…)” 

Tom Tacken

Brabants Dagblad

“(…) Treffend boek, treffend qua inhoud en qua stijl (…)” 

Jace van de Ven

Brabant Cultureel

“(…..) Origineel verhaal. Ik zat er direct in. Vlotte, beeldende, soms haast poëtische schrijfstijl. De auteur heeft me kunnen raken. Aan alles is te merken dat hij een taalvirtuoos is. Ik kan iedereen het boek aanraden. **** (…..)” 

Anneke van Dijken

Goodreads

Genomineerd voor de Zachte G-Prijs van Erfgoed Brabant.

Synopsis

Bij een Nederlandse nazaat van een Belgische vluchteling uit ‘D’n Grooten Oorlog’ is een kwart van het bloed dat door d’aderen stroomt Vlaams. Geboren in 1956 groeit hij op in het epicentrum van het universum, op Brabants klapzand, daar waar Kempen en Meijerij elkaar kussen. Amper anderhalve turf raakt hij gemangeld tussen laaggeletterdheid en vrooms katholicisme. Gods tripartiet oog ziet alles, behalve tevreden is te nooit goed en hoewel van het concert des levens niemand een program krijgt, ontbolstert een geboren duppie nimmer tot heitje.    

Anderhalf docent helpt hem inzien dat hij zich met ‘talenknobbel’ en ‘creatief associatief denkvermogen’ kan ontworstelen aan zijn arbeideristische komaf. Eenmaal taalwetenschapper klampt hij zich vast aan zijn ingebakken engagement: betekenisvol verschil maken voor ‘ons soort mensen’. Juist zij kastijden hem, zelfverklaard atheïst met zelfbeeld als ‘vreemde vogel in de bijt’. Totdat hij  bij ‘ons soort mensen 2.0’ een ontwapenende zielsverwantschap ervaart. Een zielsverwant inspireert hem tot zijn dream come true: het auteurschap. In zijn debuut kruipt hij uit schulp en keurslijf, rekent af met bloedverwanten, machtsgeile loonslaafdrijvers en collaborerende slippendragers.     

In tien hoofdstukken, countdown aflopend van X naar I, gelardeerd met flarden van songteksten die de auteur verweeft met zijn levenswandel, onrolt zich in ‘Dikke. Pret. Bonanza.’een autobiografische sleutelroman. Als toemaat een ‘appendiks’ met ‘titeltrax’ van honderden songs, gerangschikt op artiestennaam, van Z tot A, linkend naar YouTube. ‘Dikke. Pret. Bonanza.’ is lees-, luister- én kijkverdrijf.

Auteur

Jos Creusen (Tilburg, 1956) studeerde Taal- en Literatuurwetenschap aan de KUT en was in vorige levens docent, journalist en expert in taal en migratie. Sinds eind jaren 70 vorige eeuw organiseert hij intieme concerten voor wie nog luisteren wil, waarbij artiesten en bezoekers op elkaars schoot kruipen.

Coördinatenn

Dikke. Pret. Bonanza.

Semi-autobiografische sleutelroman
Auteur: Jos Creusen
Uitgeverij Aspekt
Winkelprijs €27,95
Paperback
530 pagina’s
NUR 300
ISBN 978-94-6338-750-7