Concertlocaties

GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk programmeert in GUO-concertserie 2023/2024 twaalf GUO-concerten, verdeeld over twee GUO-concertlocaties: zes in Tiliander en eveneens zes in het Ketelhuis. Tiliander is het cultuurcentrum van Oisterwijk, het Ketelhuis (van Hotel NEO KVL) maakt deel uit van industrieel erfgoed van de voormalige Koninklijke Verenigde Lederfabrieken (KVL) in Oisterwijk.

Tiliander

De zes GUO-concerten in Tiliander staan ingepland op:
8 oktober
18 november
10 december
25 februari
21 april
26 mei

Ketelhuis

De zes in het Ketelhuis staan ingepland op:
3 september
29 oktober
28 januari
10 maart
1 april
20 mei

 De GUO-concerten (met gelieerde activiteiten) van 3 september en 29 oktober in het Ketelhuis (en elders) zijn onderdeel van GRO(et)EN Uit Oisterwijk! dat op haar beurt deel uitmaakt van ‘Landschap Vol Muziek’.

In ‘Landschap Vol Muziek’ werkt GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk samen met Wesp vzw (van o.a. Merode-concerten en -festival) uit de Vlaamse Merodestreek. Waar GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk met haar beide GUO-concertlocaties thuis is ten noorden van De Kempen, is Wesp vzw dat met haar Merode-concerten en -festival in haar kerk- en buitenlocaties ten zuiden ervan. De staatkundige Belgisch-Nederlandse grens doorklieft hun Kempische Landschap, Het Groene Woud en de adellijke familie De Merode overbruggen beider gebiedsdelen, maar in hun onbegrensde concerten onderstrepen beide podiumorganisaties elkaars verbindende zielsverwantschap: friends through music, across borders.

Verspreid over kalenderjaar 2023 nemen beide podiumorganisaties in hun Zuid-Nederlandse resp. Vlaamse streek elk vier initiatieven in dit project. Hierin verbinden ze concertuitvoeringen met plaatsgebonden natuurlijk, cultureel, religieus en industrieel erfgoed die reflecteren op karakteristieke eigenheden ter plaatse. Dit resulteert in lokale natuurwandelingen, rondleidingen en concerten, waaronder premières van muzikanten die zich hiervoor onderdompelen in de natuur ter plaatse. Deze ‘artiesten in residentie’ werken in opdracht van beide organisaties oorspronkelijke composities uit, geïnspireerd op hun daadwerkelijke verblijf in de plaatselijk aanwezige natuur. Uit dit project ontspruiten een website, podcasts, foto’s en docu-films die deze tweemaal vier initiatieven laten beklijven.

Het Vlaams-Nederlandse Huis voor Cultuur & Debat kent het project een geoormerkte impulssubsidie toe uit fonds Grensverleggers/DeBuren, met dank aan de besturen van de Vlaamse Gemeenschap en de  Nederlandse grensprovincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant. Deze subsidie beoogt een impuls tot duurzame samenwerking tussen beide organisaties aan weerszijden van de Nederlands-Vlaamse grens. Ook Gemeente Oisterwijk honoreert het project met een geoormerkte subsidie, specifiek aan Stichting Podiumkunsten Oisterwijk die GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk bestuurt, vanwege haar Oisterwijk-promotie via verbinding van concerten met natuurlijk, cultureel, religieus en industrieel erfgoed ter plaatse.

 GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk vat haar vier projectinitiatieven uit ‘Landschap Vol Muziek’ samen onder de naam GRO(et)EN Uit Oisterwijk!:

12 feb 2023: ‘The Ballad of Mauthausen’

Jiddische hertaling Mauthausen Liederencyclus van Griekse componist Mikis Theodorakis door quintet Niki Jacobs in Tiliander, met voorafgaande rondleiding door GUO-gids Jos Creusen langs locaties in Oisterwijks stadshart die herinneren aan Oisterwijks Joodse gemeenschap in relatie tot WOII.

Tweede Pinksterdag 29 mei 2023: ‘Rondje Galgeven’

Muzikale ochtend– en middagwandeling rondom het Galgeven met sappige natuurverhalen van Boswachter Frans (Kapteijns) en bloedmooie Americana-songs van siso-writer Kathleen (Willems), alles en ieder uit -klopklop- Oisterwijk.

3 sep 2023: ‘Kasteelrondje Nemerlaer’

Middagwandelrondje kasteel-/natuurdomein Nemerlaer met première van composities en vertelsels, geïnspireerd op Oisterwijks natuur door Vlaamse artiesten in residentie Toon van Mierlo (multi-instrumentalist) en Reineke Van Hooreweghe (vertelster) met muziekvrienden, eindigend in kasteelkelder ‘De 12 Trappisten’ in combinatie met ‘slot’concert door Naragonia in het Ketelhuis.

29 okt 2023: ‘Joodse Begraafplaats & Sophia Ammann sings Leonard Cohen and herself’

Rondleiding gids Joodse Begraafplaats met songs door Belgisch-Canadese siso-writer/Leonard Cohen vertolkster Sophia Ammann, als muzikaal voorproevertje op haar aansluitende artist in residence-première in het Ketelhuis van composities, geïnspireerd op Oisterwijks natuur in combinatie met interpretaties van roots- en zielsverwant Leonard Cohen.    

Cultuurcentrum Tiliander

Spoorlaan 82C
5061 HD  Oisterwijk
t: 013-2073333
e: info@tiliander.com
w: www.tiliander.com

Boschoord

Ketelhuis (KVL-complex)

Almystraat 12-18
5061 PA Oisterwijk

Boschoord

Reist u met de trein? Tiliander is gelegen op ongeveer één wandelminuut van NS-station Oisterwijk.

Komt u met de auto? Onder Tiliander is een parkeergarage en nabij Tiliander zijn meerdere parkeerterreinen. Het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd van NS-station biedt vaak gratis parkeergelegenheid. Let op de infoborden. Tiliander is gelegen op ongeveer één wandelminuut van dit parkeerterrein.   

Reist u met de trein? Het Ketelhuis op het KVL-complex is gelegen op luttele wandelminuten van NS-station Oisterwijk (aan de overzijde van het spoor).  

Komt u met de auto? Als onderdeel van Hotel NEO KVL maakt ook het Ketelhuis voor haar gasten gebruik van het parkeerterrein van het hotel langs het spoor aan de Almystraat (naast parkeerterrein Lidl). Nabij dit parkeerterrein zijn nog meer parkeergelegenheden. Het KVL-complex met het Ketelhuis (naast de hoge fabrieksschoorsteen) is gelegen op luttele wandelminuten van deze parkeerterreinen.