Onder de vlag van ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’ viert GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk in samenwerking met nog meer Oisterwijkse organisaties, hun vrijwilligers en deskundigen Bevrijdingsdag op dinsdag 5 mei 2020 in Oisterwijk. Tijdens wandelingen en rondleidingen verhalen Stadsgidsen, KVL-gidsen, Werkgroep Struikelstenen, Stichting Joodse Begraafplaats en Boswachter Frans van nog veelal zichtbare oorlogsherinneringen.

 

Een expositie van Heemkundekring De Kleine Meijerij, met filmdocu’s van Oisterwijk In Beeld en lezing van Henk van der Linden, getuigt van Oisterwijks lief en leed in WOII. De expositie blijft na 5 mei nog enkele dagen open voor klasbezoeken van Oisterwijkse scholen die zich hiervoor aanmelden. Een digitaal inspiratiepakket ondersteunt docenten om hun leerlingen voor te bereiden. Henk van der Linden bewerkt zijn lezing tot publicatie in het tijdschrift van de Heemkundekring.     

Lokale kunstenaars Marion Steur (poëzie), Ine van Son (beeldende kunst) en Rob Rieter (soundscapes) voeren ‘Op Drift’ uit. Deze art performance vloeit over in bevrijdingsconcert ‘Van Cohen tot Winehouse’. Daarin vertolkt singer-songwriter Niki Jacobs rockclassics van Joodse wereldsterren in het Jiddisch, terwijl Nikitov ze in een Klezmer-jasje steekt.

In een serie van 10 blogs stelt GUO per keer een activiteit voor. Meer info vindt u op www.groetenuitoisterwijk.nl. Daar kunt u tevens combi-dagtickets à 20 euro reserveren. Reserveer tijdig: per activiteit is deelname beperkt en VOL=OP. In deze eerste blog uit de serie van 10 …..:

 

Stadswandeling  

Al meer dan 800 jaar bezit Oisterwijk stadsrechten. Niet alleen weet ze zich omzoomd door een uniek  heide-, bos- en vennengebied, tevens houdt haar beschermde stadsgezicht tientallen historische monumenten in stand. Lokale stadsgidsen leiden u hieraan voorbij om er even bij stil te staan en u er ter plekke te vertellen over de rijke historie van Oisterwijk, haar markante inwoners en haar gewone stervelingen.  

 

Speciaal voor ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’ stellen ze voor u een stadswandeling op maat samen. Wat ze u daarin zoal laten zien, is nog een verrassing. Maar dat ze ook in 2020 in Oisterwijk nog altijd talloze zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen ophalen, is wel zeker.

 

Ook zeker is waar u met uw stadsgids van dienst uw stadswandeling aanvangt: bij oorlogsmonument ‘Munitietrein’ dat sinds 29 oktober 1989 op de hoek Spoorlaan – Joannes Lenartzstraat prijkt. De Joodse siersmid Nicolaas Müller Jabusch uit Oisterwijk heeft deze sculptuur vervaardigd uit verwrongen brokstukken staal en ijzer van trein en rails. Die zijn afkomstig van de treinexplosie op 16 september 1944. Bij een luchtoffensief raken Britse vliegtuigen een Duitse munitietrein op het nabijgelegen emplacement. De treinexplosie richt een ravage aan in het stadscentrum: 15 gewonden, 2 boerderijen, een schoenfabriek en  een drukkerij verwoest en veel schade, onder andere aan…..

 

…..onderduik- en verzetscafé -annex kolenhandel- van Bet Vos verderop aan de ‘P’lelweg’, zoals Oisterwijkers de Spoorlaan in de volksmond noemen. Aan Lind, Dorpsstraat en Hoogstraat bevinden zich dan weer bedrijfjes van Jan Linthorst, mede-aanstichter van socialistisch volkshuis‘De Schuur’. Met name zijn zeep- en schoensmeerfabriek ‘Saboena’ dient als verzetshaard én onderduikadres. Linthorst is één van de Oisterwijkers die hun verzet moeten bekopen met een fatale fusillade bij Kamp Vught.

 

Muren en daken van de Petruskerk en omliggende woningen aan Kerkplein en Kerkstraat dragen 75 en meer jaren na datum nog altijd littekens van munitie-inslagen. En op het kerkhof van de Petruskerk bevinden zich 14 oorlogsgraven. Elk jaar in oktober, de feitelijke bevrijdingsmaand van Oisterwijk en omgeving, klinkt er

 

 

 nog altijd ‘The Last Post’ uit een klaroen en ‘Amazing Grace’ uit de indringende Schotse doedelzak van Willie McVean. Die laatste symboliseert hiermee de Schotse inbreng onder de bevrijders van wie er een aantal in Oisterwijk is gesneuveld. ‘Zolang ik gevraagd word, zal ik er zijn’, aldus Willie McVean. ‘Bij leven en welzijn’. Als ‘spin off’ van de Schotse bevrijders is in Tilburg sinds 1953 een Schotse doedelzakvereniging going strong. Wat eens ‘De Scotjes’ is geweest, is nu ‘Dutch Pipes and Drums’.