GUO-CONCERT

Lavinia Meijer

(NL)

DATUM

Zondagmiddag
21 november 2021

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander

}

Tijdstip

Aanvang 14.30u
2×45 minuten met pauze
exclusief toegift
einde 16.45u

Prijzen

COVID-19

Bij coronarestricties past GUO het programma aan in overleg met Tiliander en Lavinia Meijer. Tickethouders ontvangen dan van Tiliander tijdig bericht per e-mail. Voor dit concert gelden de huisregels van Tiliander. Zie www.tiliander.com

Lavinia Meijer

Hoe toevallig kan het zijn dat ons nietige Nederland Muziekland zo rijk gezegend blijkt met harpisten die internationaal doorbreken? Onze grootste exponent is Lavinia Meijer (1983). Al liggen haar wortels elders…..

Lavinia Meijer is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Geboren in Zuid-Korea schiet ze na haar adoptie op tweejarige leeftijd al jong wonderlijk wel wortel in Nederland. Op haar negende beroert ze de harp voor het eerst, op haar elfde treedt ze toe tot het roemruchte talentenklasje van Erika Waardenburg aan het conservatorium van Utrecht om aan dat van Amsterdam cum laude af te zwaaien.

Op haar veertiende beleeft ze als harpiste haar eerste officiële optredens met symfonieorkesten. Haar naam als harpiste is internationaal gezet als ze in 2007 debuteert in Carnegie Hall New York. Sindsdien vliegen haar de uitnodigingen om de oren om als soliste aan te treden. Ze doet grote concert- en theaterzalen aan in Nederland, maar ook in de rest van Europa, Noord-Amerika en Azië waarbij ze haar biologische vader weerziet. Haar tv-optredens maken evenzeer indruk, door zowel haar ontwapenende, aanstekelijke interviews als haar beklijvende, grensverleggende harpspel.

Legendarisch is een concert in New York waar ze het waagt haar ‘engeleninstrument’ te combineren met samples,  beats en boombox. Aan de basis liggen conversaties met drugsverslaafde, criminele vrouwen aan de zelfkant van de samenleving. Resultaat: een controversieel concert, verbolgen bezoekers die voortijdig beledigd en verhit debatterend de zaal verlaten, dus voluit aandacht voor de problematiek aan de zelfkant van de grootstedelijke samenleving.

Haar albums worden wereldwijd gedistribueerd (Channel Classics, Sony Classics). Ze zijn bekroond met een Edison, twee gouden en een platina status voor ‘Metamorphosis/the Hours’. Als enige exponent  uit de klassieke muziek speelt ze drie van haar klassieke albums de Top 10 van de Nederlandse popcharts binnen. Bovendien is ze winnares van vele nationale en internationale harpprijzen en van de Nederlandse Muziekprijs 2009.

Ze werkt samen met componisten als Philip Glass (‘Koyaanisqatsi’,‘the Hours’) en Ludovico Einaudi (‘Intouchables’, ‘Black Swan’) en deelt met hen het podium, alsook met Iggy Pop, Patti Smith, Laurie Anderson, Olafur Arnalds, Sufjan Stevens  en Carel Kraayenhof. Haar repertoire en podia blijven dan ook niet beperkt tot het klassieke circuit. Ze brengt even makkelijk nummers van Radiohead of Yann Tiersen en experimenteert met elektronica, theatrale muziek, jazz, avantgarde, rock en dus minimal music. Behalve in klassieke concertzalen staan haar podia in binnen- en buitenland evengoed in rocktempels, festivaltenten, openlucht en in maart 2018 in PyongChang en Seoul op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

Met de Amerikaanse componist van minimal music Philip Glass heeft Lavinia Meijer een wel heel bijzondere band. In de afgelopen jaren heeft ze nauw met hem samengewerkt. Zijn invloed op jongere generaties componisten is ongekend. Van filmmuziek tot grote opera’s en symfonieën, Philip Glass is niet meer weg te denken uit de moderne muziekwereld. Hij heeft een massaal publiek voor zich weten te winnen en componisten als Bryce Dessner, Nico Muhly en Ellis-Ludwig-Leone beïnvloed.

Grote zalen inclusief Carnegie Hall New York, prijzen voor cd’s, memorabele tv-optredens en samenwerking met topcomponisten en -artiesten van klassiek via minimal music tot punkrock. Niet minder gretig en enthousiast geeft  Lavinia Meijer in januari 2018 een uitverkocht GUO-concert. Ze trakteert haar publiek op een eigen compositie en op een enkel Zuid-Koreaans volkslied, maar vooral op Philip Glass met ‘The Glass Effect’ en enkele van zijn Etudes. Ze laat horen hoe hij de bouwstenen van zijn composities uitkiest en hoe zijn muziek zich heeft ontwikkeld. Zo resulteert haar GUO-concert in een ode aan deze iconische componist.

Het tekent de veelzijdigheid en de grootsheid van wereldster Lavinia Meijer dat ze anno 2021 opnieuw ingaat op een concertverzoek uit Oisterwijk. Ditmaal brengt ze eigen composities, maar ook bewerkingen van Erik Satie, Yann Tiersen, Ludovico Einaudi, Philip Glass en stijlgenoten. 

In beeld & geluid