GUO-CONCERT

Lakshmi & The Way

Classic & Celtic harp (België).

DATUM

Zondag
22 december 2019

Locatie

Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord
Gemullehoekenweg 143
5062 SB, Oisterwijk (Nrd-Br/NL) 

}

Tijdstip

Kassa open
13.30u

Zaal open
14.15u

Aanvang
14.30u

Prijzen

€ 20 ,-

22 DECEMBER 2019

Het programma

Op GUO’s ‘Celtic Night’ in februari 2015 was de Vlaamse Lakshmi met haar celtic harp en celtic songs het gedroomde scharnierpunt dat openingsact Fernhill uit Wales sereen verbond met de slotact van het Engels-Ierse Carmina. Als grote onbekende verraste ze overtuigend waarop ze eind 2016 het GUO-podium alleen voor zichzelf dik verdiende. Op verzoek van GUO pendelde ze toen tussen haar celtic en (kolossalere) klassieke harp met een repertoire dat dan ook celtic folk afwisselde met klassiek. Bovendien bleek ze gezegend met een heldere stem, geknipt voor celtic folkballades die haar toehoorders meenamen naar een magische wereld.

2019

En nu, drie jaar verder, tegen kerst 2019, prolongeert ze zichzelf wegens bewezen klasse opnieuw. Ook nu weer zal ze qua harp en repertoire switchen tussen klassiek en celtic. Nieuw is ‘My Singing Bird’, haar lang verwachte tweede cd die uitkwam in 2018, liefst 10 jaar na debuut-cd ‘Gloomy Winter’. Waar ze toen een selectie van celtic ballads bundelde, verzamelde ze nu celtic songs én dancetunes die het afgelopen decennium op haar pad kwamen of waarvoor ze authentieke bronnen afspeurde.

Dit alles brengt ze volgens traditioneel recept, maar in eigen arrangementen: licht, sprankelend harpspel overgoten met heldere vocalen die doen mijmeren en wegdromen naar een ver, mythisch verleden.

Met bovendien twee songs van eigen hand waarmee ze het album nog meer naar zichzelf toe trekt. Wat is gebleven: een intermezzo met een enkele Vlaamse traditional.

Ze nam de cd op in een kruiskapel in Eksaarde. De sfeervolle entourage en prachtige natuur waren een bron van inspiratie. De stilte maakte het mogelijk om in contemplatie elke opname tot leven te wekken. GUO-locatie Boschoord is weliswaar geen kapel, maar haar intimiteit en haar ligging temidden van Oisterwijks bos- en vennengebied roept wellicht die sfeer op als Lakshmi er haar harpen beroert en haar liederen zingt.

Oorspronkelijk uit Gent sloot Lakshmi klassieke harpstudies met ‘Grootste Onderscheiding’ af aan conservatoria in eigen en buitenland. Bovendien volgde ze masterclasses klassieke harp bij internationale grootmeesters, werkte mee aan project ‘House Music’ van het Festival van Vlaanderen en soleerde in Concerto voor fluit en harp van W.A. Mozart.

Met regelmaat speelt ze harp in het Vlaams Radio Orkest, Filharmonie (soliste harpconcerto Carl Reinecke) en Symfonieorkest Vlaanderen. Met Il Novecento toerde ze door Frankrijk en Duitsland voor  ‘The Night of the Proms’. Daarnaast doceert ze harp aan drie Vlaamse Muziekacademies en organiseert ze elke zomer een harpkamp in de Ardennen.

Aangestoken door haar ouders raakte ze in de ban van Keltische muziek uit vooral Ierland, Schotland en Bretagne.

Traditionele muziek uit met name deze Keltische gebieden stelt de specifieke Keltische harp (34 snaren, zonder voetpedaal) vaak centraal. Ze bouwde een repertoire uit van ballades die ze zelf zingt én begeleidt op Keltische harp en waarvan ze een selectie inmiddels dus vastlegde op twee cd’s. Regelmatig verblijft ze in Ierland en Schotland om er zich verder te specialiseren en te laten inspireren in traditioneel-Keltische harpmuziek.

Getuige de successen van Gwyneth Wentink, Lavinia Meijer en Remy van Kesteren lijkt in Nederland de klassieke harp bezig aan een revival, om te zwijgen van Zwitser Andreas Vollenweider die zijn elektrische harp integreerde in jazz en wereldmuziek.

Lakshmi zet zich in voor de promotie van de Keltische harp die in onze Lage Landen nog te weinig als ‘volwaardig’ instrument telt. Dit ondanks legendarische Keltische harpisten die haar voorgingen, zoals Spanjaard Emilio Cao, Bretonse bard Alan Stivell, Canadese Loreena McKennitt, Ierse Moya Brennan (Clannad) en Duitser Thomas Loefke (Norland Wind). Ook een aantal van deze harpisten deed in de loop der jaren GUO aan. Behalve zomerkampen klassieke harp organiseert Lakshmi jaarlijks evenementen rond traditioneel-Keltische harpmuziek.

Support act the Way

Waar mogelijk biedt GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk jong lokaal muziektalent de kans om vóór haar hoofdacts podiumervaring op te doen door zich als support act in een korte set te presenteren aan haar bezoekers. Voorafgaand aan Lakshmi speelt The Way vanaf half drie een set van twintig minuten. Willem Oerlemans (Moergestel; gitaar) en Ayla Pijnappels (Berkel-Enschot; vocals) starten in 2016 een akoestisch popduo. Roel Muselaers (Oisterwijk; cajon) breidt eind 2018 het duo uit tot melodieus trio met percussieve beat. Hun akoestische, toegankelijke popcovers vinden hun weg vooral op lokale feestjes. Op zondagmiddag 22 december trakteert The Way de GUO-bezoekers op een kort feestje.

Ben je jong (tot max rond de twintig), kom je uit Oisterwijk of directe omgeving, heb je muziektalent en wil je voorafgaand aan een GUO-concert podiumervaring opdoen door je live te presenteren voor een luisterbereid zit-/luisterpubliek? Mail dan een groepsbiog, digitale persfoto (minimaal 1 MB), beeld-/geluidopname en technische rider/stageplan naar groetenuitoisterwijk@home.nl. Aanmeldingen staan open voor alle muziekgenres. GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk biedt haar support acts geen gage, uitsluitend haar podium, techniek/technici en neemt ze mee in haar publiciteitsvoering. GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk behandelt alle aanmeldingen en bekijkt of ze hen voor één van haar hoofdacts kan en wil inplannen als support act.

RESERVEREN

Bestel uw tickets gemakkelijk online

Uw GUO-tickets bestelt u gemakkelijk online. Reserveer uw tickets tijdig. Daarmee verkleint u het risico dat uw gewenste GUO-concerten zijn uitverkocht.