GUO-CONCERT

Carmina

featuring Diarmaid Moynihan op uillean pipes
(UK/(Nrd-)Ierland)

DATUM

Zondagmiddag
13 april 2025

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander,
Spoorlaan 82C, Oisterwijk

}

Tijdstip

15.00u

Prijzen

€25,-
(inclusief €3,- ticketservice)

Carmina ft. Diarmaid Moynihan

Waartoe hartverwarmende contacten tussen ‘friends through music’ binnen én over Nederlandse landsgrenzen heen zoal kunnen leiden…… 

Ten derde male in ons  bijna 50-jarige GUO-bestaan noodden we Carmina op ons GUO-podium. Omdat vorige keer maar liefst alweer 8 jaar geleden was. Wel inclusief gastmuzikant Diarmaid Moynihan graag, Ierlands klasbak op uillean pipes (en low en tin whistles). Ons bevriende podium Roots aan de Zaan haakte graag mee aan. Soms ligt zo’n initiatief in Zaandam, dan bij onze kompanen uit de Vlaamse Merodestreek, ditmaal bij ons dus. Met een beetje gunfactor maken we elkaar en daarmee onszelf sterker. Als gezamenlijke som der delen, uit gedeelde passie voor muziek die wederzijds uitgroeide tot niet in woorden te vatten levensmissie.   

Spoedig volgden bevestigingen vanuit Bristol, Ulster en de West-Ierse kuststreek. Meer dan dat: GUO’s uitnodiging was aanleiding om nou eindelijk ‘ns het al jaren sudderende ‘Carmina Celtic’ van het vuur te halen. De CD belooft een ‘Best Of…..-verzamelaar’, waarop Carmina een drietal gloednieuwe tracks toevoegt aan het beste uit haar ook alweer bijna 40 jaar omspannende bestaan. Met stevige inbreng van Diarmaid Moynihan. En met Zaandam en Oisterwijk als concertlocaties voor de internationale première. Want that’s what friends (through music) are for!  

Hoezo spannnend? Hoorde je ooit één Keltische band, dan hoorde je ze toch allemaal? Steeds maar weer die eeuwig afgeraffelde riedeltjes. Wie dit beweert, moet Carmina ‘ns beluisteren. Carmina (Latijn voor liedjes of gedichten) brengt authentieke, zichzelf steeds opnieuw uitvindende cross over. Aan de basis pompt het Carmina-hart onmiskenbaar Keltisch bloed rond. Dat mengt zich onderweg tot een ondefinieerbare muzikale cocktail met ruimte voor jazz, rock en soul. Om iets van het resultaat in kwaliteit en sfeer te duiden, komen vergelijkingen boven met Christy Moore’s Moving Hearts, Renaissance en Van (The Man) Morisson. 

Om haar authenticiteit en onbevangenheid te bewaken, weigert Carmina zich te conformeren aan het concept van hechte band. Carmina is een freewheelend muziekavontuur, een continu dynamisch project, een collectief in samenstelling en omvang variërend van twee tot zeven muzikanten. Hiermee verschuift het streefdoel van routineus ingetrainde groepssound naar spannend muzikaal wordingsproces. De mix van engelachtige vrouwelijke vocalen, instrumentaal meesterschap en authentieke cross over maakt dat Carmina haar luisteraars van begin tot eind geboeid houdt. Aangenaam  neveneffect is een aanstekelijk speelplezier dat hoor- en zichtbaar van het podium spat. En dat dan elk concert opnieuw.

Met merendeels zelfgeschreven materiaal verbindt Carmina traditionele en hedendaagse Keltische muziek met jazz, rock en soul. De fusie van de muzikale achtergronden van de leden resulteert in een vernieuwende en tegelijkertijd toegankelijke synthese. Voor elk bandlid is er volop ruimte om te excelleren in virtuoos improviserende solo’s. Carmina mixt op subtiele wijze whistles, pipes, strings, saxen en toetsen en voegt daar een sterke vocale troef aan toe. Ierse en andere traditionele muziek injecteert ze met uitgesponnen jazzy arrangementen en eigen poëtische teksten.

Constanten van het eerste uur zijn Pippa Marland (alt- en sopraansax, whistles, vocals) en Rob King (gitaar, mandola, bodhran). De geboorte van Carmina dateert van 1987, als King en Marland elkaar ontmoeten op een seminar Engelse literatuur aan de Universiteit van Bristol. Van meet af geldt als inspirerend format: cross over met Keltisch kloppend hart. Niet zo’n vreemde combi voor muzikanten bij wie Ierse roots door de Engelse aderen stromen. Marland’s vocalen worden vergeleken met die van Sade, Kate Bush, Swing Out Sister, Everything But The Girl en Joni Mitchell. 

Vanaf 1992 put deze kern uit een resem topmuzikanten uit de jazz-, folk-, rock- en soulscene  van de Britse eilanden. Sinds het overlijden van de invloedrijke, legendarische jazzpianist Pete Jacobson in 2002, breidt duo Marland/King zich veelal uit met de excellente Paul Bradley uit Noord-Ierland (zang, akoestische en elektrische gitaren, melodica). Op speciaal verzoek van GUO maakt dit trio er met de Ierse gastmuzikant Diarmaid Moynihan een kwartet van. Dit bescheiden fenomeen op whistles en uillean pipes komt voor de gelegenheid over van de West-Ierse kust om de Carmina-cocktail met een heerlijk Keltisch soulsausje te larderen. 

Vakgenoten respecteren GUO’s speciale podiumgast Diarmaid Moynihan als Ierlands creatiefste, meest lyrische muzikant en componist op uillean pipes. In zijn muziekopleiding aan de Cork School of Music gaf de gereputeerde Tom O’Canainn zaliger hem de geheimen van de smid prijs op dit sacrale doedelzaktype van de traditioneel-Ierse muziek. Vanuit deze stevige ondergrond ontwikkelde hij zijn eigen innovatieve speelstijl, arrangementen en composities. Zijn verfijningen brachten hem vruchtbare samenwerkingsverbanden in topformaties als Craobh Rua en Calico, met onderscheidende artiesten als Dónal Lunny en John Spillane uit eigen land en met Alan Stivell uit Bretagne.

Carmina toert wereldwijd, treedt op voor radio en tv, met op haar conto nominaties voor Hot Press Best Roots Album, Irish Rock Music Award en Best Traditional Act Award. Het collectief concerteert op gerenomeerde festivals als  Glastonbury, Edinburgh Fringe, Cork Jazz, Cork Folk, Madrid Jazz, Labadoux, Sydney St. Patrick’s Day Parade,  Ireland’s World Fleadh en tweemaal eerder dus stonden ze op ons GUO-podium. Collega-artiesten voeren meerdere van hun composities uit, terwijl ze eigen werk aanvullen met zelf gearrangeerde traditionals en met composities van Joni Mitchell, Van Morisson en Emylou Harris.

De internationale vakpers overlaadt zowel concerten als CD’s van Carmina met superlatieven als krachtig, origineel, soulvol, betoverend, intelligent, progressief, spiritueel, fris, verfijnd, toegankelijk, inspirerend, levendig, gesofisticeerd en magisch. Time Out roemt haar Celtic jazz-cross overs als ‘glorious, gorgeously haunting’. The Guardian rept van ‘powerful and spiritually uplifting‘. The Irish Times bewierookt de groepssound als ‘jazz, folk and celtic fusion that mesmerizes and bewitches.’  Hot Press kopt ‘Gorgeously rich depth of colour’. Nottingham Evening Post: ‘Their very name  is a guarantor of the finest music’.  Aled Jones spreekt op BBC2 Radio simpelweg van ‘Beautiful’. The Crooked Road Radio Show rekent een Carmina-nummer  tot de ‘Top Ten Tracks of the Year’.  En het Spaanse El Pais verheft  Carmina-CD’s tot ‘most lyrical albums of the Celtic world’.

Als nestor Pete Jacobson kort na de opnames van ‘On a Quiet Street’ overlijdt, dragen King en Marland deze live-CD op aan hun muzikale mentor. Op ‘Weather in the Heart’ en ‘My Crescent City’ horen we als gastmuzikanten onder andere Ritchie Buckley en Dave Early van de Van Morisson Band. Op Saint Patrick’s Day 2013 bracht Real World Records van Pete Gabriel Carmina’s interpretatie van ‘Danny Boy’ uit ter ere van het honderdste ‘geboortejaar’ van deze klassieker. BBC-tv zond de opname uit, evenals honderden radiostations wereldwijd. Haar zesde full cd ‘Landmarks’ uit 2016 markeerde het 30-jarige bestaan.

Met de legendarische Ierse bouzoukispeler Donal Lunny (Planxty, Moving Hearts, Transatlantic Sessions, voormalig levenspartner van de betreurde Sinead O’Connor) beschikt Carmina over een producer van wereldformaat. En nu is dus eindelijk ‘Carmina Celtic’ onderweg, schijf nummer zeven die Roots aan de Zaan en GUO in Zaandam en Oisterwijk boven de doopvont houden. Naast onze schoenen loopt moeilijk, maar enige gepaste trots willen we niet onderdrukken. Dus ja: het mag rondgebazuind, graag zelfs.

In beeld & geluid

Digitale ticketreservering:

Check GUO-ticketshop.

GUO-ticketprijzen zijn inclusief €3,- servicekosten per ticket.

Kassaverkoop:

Uitsluitend cash, op concertdag van 14:00 tot 15:00u – VOL=OP!

Openbaar vervoer of parkeren?

GUO-concertlocatie Tiliander bevindt zich op twee wandelminuten van NS-station Oisterwijk en op één wandelminuut van meerdere parkeerterreinen. Op het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd  van het NS-station  is  parkeren vaak gratis. Let op de infoborden ter plaatse. Onder Tiliander bevindt zich een (betaald) parkeergarage.