GUO-CONCERT

Anneke van Giersbergen

(NL)

DATUM

Zondagmiddag
19 januari 2025

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82C, Oisterwijk

}

Tijdstip

Aanvang 15.00u

Prijzen

€25,-
(inclusief €3,- ticketservice)

Anneke van Giersbergen

Boegbeeld van metalrockband The Gathering, singer-songwriter, solo, met collega’s uit rock-, folk- en klassieke muziek, eigen repertoire, andermans werk, georkestreerde arrangementen, concerten in popzaaltjes, theaters en stadions wereldwijd: powervrouw Anneke van Giersbergen stippelt haar eigen muzikale route uit. Met dik dertig muzikantenjaren en vijfentwintig albums op de teller is de geboren Brabantse (Sint-Michielsgestel) een van de meest veelzijdige zangeressen van ons land. Muzikale grenzen zijn er om te slechten, de daarvoor te volgen muzikale routes om zelf uit te stippelen. 

Met The Gathering breekt ze in de jaren negentig internationaal door. Buitenlandse successen, erkenning en waardering alom, in 2019 bekroond met de Buma ROCKS! Export Award. Evengoed laat ze zich begeleiden door Agua de Annique, Amorphis of IJslandse folkband Ástiöir. Of leent ze haar stem uit aan Anathema (‘Falling Deeper’), Canadese metal-legende Devin Townsend (‘Addicted!’, ‘Epic loud’, ‘Z²’), Nederlandse Gothic-band Within Temptation (‘Black Symphony’), het Zeeuwse Blöf. En onder artiestennaam The Gentle Storm neemt ze met Arjen Lucassen (Ayreon) ‘The Diary’ op: conceptalbum over een zeventiende eeuwse briefwisseling tussen een Nederlandse matroos en zijn achterblijvende geliefde tijdens zijn tweejarige zeereis. 

Met prog-metal-project VUUR en album ‘In This Moment We Are Free – Cities’ tikt ze in 2017 de tweede plaats aan in de Top 100. Met het Haagse Residentie Orkest zingt ze in 2018 ‘Symphonized’: eigen songs, gearrangeerd voor symfonisch orkest. En voorbije jaren verrast ze met ‘Heavy Strings’ waarvoor ze met een strijkensemble theaters aandoet.       

Na dertien jaar The Gathering, in 2007, slaat ze tevens het solo-pad in. Op het eerste album waarmee ze zich als akoestisch singer-songwriter op de wereldkaart zet, moeten we wachten tot 2012. ‘Everything Is Changing’ levert haar prompt twee Edison-nominaties op: ‘Beste Zangeres’ en ‘Beste Album’. Met de toer rond solo-album ‘Drive’ uit 2013 doet ze meer dan vijfentwintig landen aan. Najaar 2016 trekt ze met ‘De Nieuwe Madonna’ solo de theaters in om er haar tieneridolen uit de jaren tachtig te bezingen. De cheesy songs vol opsmuk kleedt ze uit tot hun akoestische essentie. ‘Anneke van Giersbergen zingt Kate Bush’ geeft ze eenzelfde ‘kaalslag’ mee. Tussendoor pakt ze uit met haar singer-songwriter album ‘The Darkest Skies Are The Brightest’. En krijgen haar solo-optredens op tv veel bijval, zoals in het populaire ‘De Beste Zangers van Nederland’ in 2021. 

Met name haar solo-optredens als singer-songwriter overtuigen GUO om Anneke van Giersbergen naar Oisterwijk te halen. Met haar stem beschikt ze over een zeldzame combinatie: die is krachtig en helder, maar ook honingzoet en kwetsbaar. Haar songwriter-skills zijn uitmuntend, haar sobere begeleiding op akoestische gitaar functioneel ondersteunend. Dan nog een podium, een spot, een microfoon. Bovendien is ze born, raised en still based in ons eigen Brabant, welhaast om de hoek. Met haar ontwapenende, Brabantse charisma weet ze haar publiek, zowel in thuis- als uitwedstrijden, voor zich te winnen en te ontroeren. 

Ongetwijfeld grijpt ze nu en dan terug naar akoestisch uitgeklede hits van haar pophelden toen en nu, maar bovenal profileert ze zich als zichzelf: Anneke van Giersbergen, ijzersterke singer-songwriter van dito eigen repertoire. Zeker daarmee voel je hoezeer ze nog altijd geniet van haar uitdagende, afwisselende, naar eigen zeggen ‘droombaan’ in de muziek. En wij genieten met haar mee. Want Anneke van Giersbergen speelt bij GUO niet alleen zichzelf, maar tevens een thuiswedstrijd. 

In beeld & geluid

Digitale ticketreservering:

Check GUO-ticketshop.

GUO-ticketprijzen zijn inclusief €3,- servicekosten per ticket.

Kassaverkoop:

Uitsluitend cash, op concertdag van 14:00 tot 15:00u – VOL=OP!

Openbaar vervoer of parkeren?

GUO-concertlocatie Tiliander bevindt zich op twee wandelminuten van NS-station Oisterwijk en op één wandelminuut van meerdere parkeerterreinen. Op het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd  van het NS-station  is  parkeren vaak gratis. Let op de infoborden ter plaatse. Onder Tiliander bevindt zich een (betaald) parkeergarage.