GUO-CONCERT

Willem Vermandere trio

(West-Vlaamse kleinkunst)

DATUM

Zondagmiddag
19 maart 2023

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82C, Oisterwijk

}

Tijdstip

Aanvang 15.00u

Prijzen

€ 25,-
inclusief ticketservicekosten

Willem Vermandere

Zijn laatste GUO-concert dateert van april 2014. Toen ter 100-jarige herdenking van ‘D’n Grooten Oorlog’. Zoals een Vlaming de Eerste Wereldoorlog nog immer pleegt te noemen. Al helemaal in West-Vlaanderen, in de Westhoek, toenmalige brandhaard. De oorlogskerkhoven, bezaaid omtrent verwoeste en opnieuw opgetuigde stad Ieper, getuigen er nog immer van. En anders wel de bazuiniers van de vrijwillige stadsbrandweer, die dagelijks stipt om 18:00u de ‘Last Post’ blazen aan de Menenpoort. En in mei de oranje klaprozen, vredig bloeiend op Vlaamse voormalige slagvelden tussen voormalige loopgraven.    

Ook op Willem liet WOI onuitwisbare sporen na. Niet als ervaringsdeskundige, daarvoor is hij veel te jong. Maar als mens, wereldverbeteraar, dagdromer, beeldhouwer, liedjessmid, kind van de streek. Nog immer, misschien nu -dik 80 op de teller, waarvan dik een halve eeuw op de planken- wel meer zelfs dan ooit. En waarom niet ook op ons, ‘Ollanders? We mochten dan ‘neutraal’ heten, trokken in 1914 niet juist daarom liefst ruim een miljoen oorlogsvluchtelingen vanuit België de Vlaams-Brabantse schreve over? Naar toen zes miljoen zielen tellend Nederland. Ruim een miljoen, van wie er zo’n 1800 veilig onderdak vonden in Oisterwijk. Dat toen 3800 zieltjes telde. Godbeter.  

Alom warmhartig was die ontvangst allerminst. De opvang was eerder te danken aan de enkeling die zich het noodlot van de voor oorlogsgeweld vluchtende medemens aantrok. What’s new? Welke lessen trokken we sindsdien uit onze geschiedenis? De meeste Belgen keerden overigens alweer rap terug naar hun moederland. Toen de schreve nog niet hermetisch was afgesloten met de roemruchte dodendraad. Maar een minderheid bleef. Als gevolg stroomt nu, bijna 110 jaar verder, door d’aderen van hun honderden nazaten in Oisterwijk en omgeving nog immer Vlaams bloed. Voor de helft, een kwart, een achtste, minder, maar Vlaams bloed.  

Dus met welk recht zouden wij -‘Ollanders, Oisterwijkers-  D’n Grooten Oorlog tot ‘Vergeeten Oorlog’ verklaren? Door de gruwelen uit die andere oorlog die ‘m een kwart eeuw later verdrong? Omdat een Duits naziregime ons die wel liet insukkelen? Omdat ze weigerde ons opnieuw ‘neutraal’ te verklaren? Eerste, Tweede Wereldoorlog, om het te zeggen met de rake woorden van de maestro zelve, -die oude, zuivere ziel, hart op de zjuuste plek, waarachtig prachtmens- uit z’n machtige parlando ‘Duizend Soldaten’ gegrepen: ‘Altijd iemands vader, altijd iemands kind’.

Sinds z’n GUO-concert in 2014 valt er omtrent Willem Vermandere niet zo bijster veel nieuws te melden. Dat is dan weer goed nieuws, althans voor een 80-plusser. Rustig blijven ademhalen, maar verder? Willem bleef Willem. Negen jaar ouder maar niks wijzer, honderden concerten, tientallen liedjes, een handvol cd’s, nog wat schetsen, sculpturen uit hout of steen, dat wel. Want als kind van de streek, te Steenkerke, Westhoek, West-Vlaams epicentrum van D’n Grooten Oorlog, bleef hij maar voortdoen. Al zou hij willen, hij kan niet anders.  

Hij is nog niet uitverteld ook, nog bij lange na niet. Optimistisch werpt hij zingend alvast een blik op 2040: “Dan word ik 100 jaor – meej munne klets meej munne klets meej munne kletskop zonder haor.” En ja, waarom ook niet? Niemand die het ‘m misgunt. Nou ja, een enkeling over ultrarechts misschien. En dat mag. Want ja, Willem was, is en blijft veelzijdig, authentiek, karakteristiek Willem. Nog immer laat hij zich niet in één pennenstreek vangen.

Geboren te Lauwe, opgegroeid met gezang uit moeders keuken en klarinetgeschal uit vaders wagenmakerswerkplaats. Stapte piepjong mee met dorpsfanfare Sint Cecilia. Leerde Grieks en Latijn, raakte geboeid door gitaar, klarinet, het tekenen van karikaturen van zijn leraren op kladjes. Schiep tijdens zijn studie theologie gedichtjes tot muziekskes en grillige boomstronken tot beeldhouwwerken. Zijn leraarschap bij Nieuwpoort bleek een Slag op zich, dus ging hij voort als beeldend kunstenaar/muzikant en bewaarde zijn vertellementen aan de kinders in de klas ‘pertang’ voor de grote mensen in het theater.

Sindsdien zingt hij z’n eigen liekes in z’n eigen West-Vlaams, van Duinkerken tot Groningen, op een stuk of 30 albums intussen, begeleid door Pol Depoorter en Freddy Desmedt. Met darmsnaren en rietfluiten: klarinetten, saxofoons, gitaren, madolines. En dat ook al weer zovele jaren. Van Blanche,  ultiem onthaastingslied vol jeugdsentiment. Van Bange Blanke Man, zijn multiculti-lied waarvoor ultrarechts Vlaanderen hem inderdaad achtervolgde, bedreigde, verguisde.

Thuis tekent en schildert hij, kapt beelden uit hout of steen, hun poten in de polder en hunnen kop tussen de Westhoekse wolken. Exposeert z’n teken-, schilder-, beeldhouw- en smeedwerk. Verschijnt weer een boek van of over hem. Of verandert een cd in goud. Zijn concertagenda is gevuld tot zo ver hij het komen laat. Want ja, dik 80, dus kalm aan en rap een beetje.

Willem Vermandere is een bijzonder mens, zuiver levensfilosoof, begenadigd verteller en zanger, perfect balancerend tussen levens-, beeldende en kleinkunst. Zijn concerten zijn amusant plezant, ingrijpend aangrijpend, sfeervol, avond- (middag-)vullend, puur, met oud en nieuw werk, en dwingen tot bezinning op het leven zelve.

Onbekommerd zingt hij: ‘Laot mèn mar lòpe dùr de straote, mee me lief dàk zù gaèren zie’. En ja, soms komt het dan toch weer boven. Zomaar van niks, niemes of nergens. Omdat het dus z’n sporen naliet. Omdat hij is wie hij was en blijft. Omdat hij kind is van de streek. Omdat het nodig blijft ook. Misschien wel meer dan ooit. In West-Vlaanderen, de Westhoek, elders, misschien wel hier en nu. Want ja, altijd iemands vader, altijd iemands kind.  

In beeld & geluid

GUO-arrangement in:

Hotel NEO KVL
by Tasigo

 • Lunch vóór middagconcert?
 • Diner na middagconcert?
 • Diner + aansluitend overnachting met ontbijt?

Mail naar reception@neokvl.com of bel 013-2088099 en reserveer een speciaal voor GUO-concertbezoekers samengesteld GUO-arrangement bij Hotel NEO KVL by TASIGO. Dit splinternieuwe 4****hotel op de industrieel erfgoedlocatie van de voormalige Koninklijk Verenigde Lederfabrieken bevindt zich op een paar wandelminuten van GUO-concertlocatie Tiliander en heeft bovendien parkeergelegenheid voor haar gasten. De speciale GUO-arrangementen gelden uitsluitend voor GUO-concertbezoekers en uitsluitend na reservering. Dus reserveer uw GUO-arrangement naar keuze en toon bij aankomst in het hotel uw GUO e-toegangsticket(s) van die dag. Meer info? Check ‘GUO-arrangementen’.

Digitale ticketreservering:

  Check GUO-ticketshop.
  GUO-ticketprijzen zijn inclusief €2,50 servicekosten per ticket.

  Openbaar vervoer of parkeren?

   GUO-concertlocatie Tiliander bevindt zich op één wandelminuut van NS-station Oisterwijk en op eveneens één wandelminuut van meerdere parkeerterreinen. Op het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd van het NS-station is parkeren vaak gratis. Let op de infoborden ter plaatse.

   Kassaverkoop:

    Uitsluitend cash, op concertdag van 14.00 tot 15.00u.
    VOL = OP!