GUO-CONCERT

JW Roy Trio:
Kouwe Kermis

(Brabericana)

DATUM

Zondagmiddag
09 oktober 2022

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82C, Oisterwijk

}

Tijdstip

Aanvang 15.00u

Prijzen

€ 25,-
inclusief ticketservicekosten

JW Roy Trio: Kouwe Kermis

‘Kouwe Kermis’. Zo heet het nieuwe boek én de nieuwe cd van JW Roy. Acht persoonlijke liedjes beslaat de cd. En in de gebundelde verhalen met herkenbare foto’s achter die liedjes geeft hij zich ook bloot in zijn boek. Het voorwoord is van de Brabantse taalkunstenaar Wim Daniëls. 

‘Kouwe Kermis’ is er met dank aan corona. Die annuleert vanaf voorjaar 2020 voor bijna twee jaar alle concerten. JW’s muzikantenleven valt stil. Eerst krijgt hij het Spaans benauwd, daarna overvalt hem een rust die hem doet terugblikken op het Kempische Knegsel van zijn jeugd. Deze staat van zijn bezorgt hem een  leegte, een ruimte, een verlangen naar meer van minder. En dit zalige verlangen plant het zaadje dat ‘Kouwe Kermis’ is gaan heten.   

Ter promotie trekt de zanger/gitarist langs podia door zijn jubelende Brabantse land. En zijn twee muziekmaten toeren gezellig met hem mee: zijn jeugdvriend, plaatsgenoot en leermeester zanger/gitarist Ruud van den Boogaard en alleskunner Gabriël Peeters. Als gesmaakt voorproevertje zendt Omroep Brabant voorjaar 2022 alvast achtdelige tv-docu ‘JW’s Kouwe Kermis’ uit. 

Al jaren behoort JW Roy (1968) tot de Americana-top van Nederland. Hij bevindt zich in goed gezelschap van Danny Vera, Ilse de Lange, Douwe Bob, Tim Knol en meer coryfeeën die voor eeuwig inspiratie putten uit de oneindige melting pot van Amerikaanse rootsmuziek. Elf cd’s heeft hij inmiddels op naam: zes in het Amerikaanse Engels, twee in het Nederlands en drie in het Brabants, zijn moerstaal. 

Want al resideert de slagerszoon al heel wat jaren in de drukke Randstad, bij tijd en wijle grijpt hij mijmerend terug naar zijn échte wortels. Die liggen toch echt in de stille Kempen, in de Acht Zaligheden, in gemoedelijk Knegsel om het precies te duiden.

Ook andere artiesten zijn allang doordrongen van het uitzonderlijke singer-songwriter talent waarmee JW Roy gezegend is. Voor en met anderen scoorde hij inmiddels vier nummer 1 hits. Met rapper Diggy Dex zingt hij zijn ‘Ode Aan Het Leven’. Gerard van Maasakkers sluit nu en dan aan bij zijn concerten en vertolkt zijn ‘As Ge Ooit’. Acteur/zanger Frank Lammers toert met hem langs Brabantse podia. Guus Meeuwis is hem dankbaar voor ‘Tranen Gelachen’ en als hij grotesk uitpakt, begeleidt hofleverancier JW Roy hem bij megaconcerten, bijvoorbeeld in het PSV-stadion.  

‘Kouwe Kermis’ is dus maar weer ‘ns een Brabantstalig album. Dat kunstje flikte JW Roy eerder met ‘Ach, Zalig Man’ (2010) en het ook buiten Brabant met superlatieven overladen ‘Laagstraat 443’ (2005). Ter meerdere eer en glorie van het tweede en derde lustrum van deze beide schijven was hij in maart 2020 juist zijn jubileumtour gestart toen dat ene je-weet-wel-virus ons allen lam sloeg. In de geest van het credo ‘elk nadeel hepse foordeel’ van onze grootste Nederlandse kamergeleerde aller tijden, gebruikte JW Roy de noodgedwongen stop om zich aan het schrijven van ‘Kouwe Kermis’ te zetten.   

En nu boogt hij dus op een Brabantstalig drieluik. En dat wil hij weten ook. In boekvorm grijpt het rijkelijk geïllustreerde ‘Kouwe Kermis’ terug op de jeugd van de Knegselse slagerszoon. Ook op de gelijknamige cd doet hij kond van zijn Kempische komaf. Muzikaal laat hij horen dat hij de mosterd uit USA haalt. Het stempel ‘Brabericana’ raakt treffend de gewortelde mix van inhoud, muziek en moerstaal. En dan te bedenken dat het een haar had gescheeld of multi-talent JW Roy had voor een carrière als profwielrenner gekozen.

In plaats daarvan deelt hij samen met zijn kompanen hun geluk met hun thuispubliek in uiteenlopende locaties: kerken, boerderijen, zolders, herbergen, fabrieken, knusse theaters. En dus ook in Cultuurcentrum Tiliander. Groeten Uit Oisterwijk had zich geen passender opening van haar (45ste!) GUO-concertserie 2022/2023 durven dromen.    

Over ‘Laagstraat 443’ jubelde het Parool destijds: “De man heeft nog nooit zo goed geklonken.  Americana in het Brabants, dat dat kán weet je  zodra Roy na een eerste gezingzegde couplet dat  tweestemmige refrein inzet. Muzikaal zijn zijn  liedjes nog van eenzelfde ruwhouten schoonheid,  en Roy’s poëtisch directe Nederlands geeft je nou  niet eens het akelige gevoel dat je naar kleinkunst  zit te luisteren. Jan Willem vertelt je gewoon van  zijn oude dorp, zijn gerafelde hart en zijn zuidelijke  ziel. Gewoon betoverend mooi.”

Inmiddels bewierookt de vakpers ‘Kouwe Kermis’ met superlatieve volzinnen van gelijke strekking. JW Roy is uitgegroeid tot boegbeeld van een zelf uitgedokterde muziekstroming waar Brabo’s prat en pront op mogen gaan: Brabericana. 

In beeld & geluid

GUO-arrangement in:

Hotel NEO KVL
by Tasigo

 • Lunch vóór middagconcert?
 • Diner na middagconcert?
 • Diner + aansluitend overnachting met ontbijt?

Mail naar reception@neokvl.com of bel 013-2088099 en reserveer een speciaal voor GUO-concertbezoekers samengesteld GUO-arrangement bij Hotel NEO KVL by TASIGO. Dit splinternieuwe 4****hotel op de industrieel erfgoedlocatie van de voormalige Koninklijk Verenigde Lederfabrieken bevindt zich op een paar wandelminuten van GUO-concertlocatie Tiliander en heeft bovendien parkeergelegenheid voor haar gasten. De speciale GUO-arrangementen gelden uitsluitend voor GUO-concertbezoekers en uitsluitend na reservering. Dus reserveer uw GUO-arrangement naar keuze en toon bij aankomst in het hotel uw GUO e-toegangsticket(s) van die dag. Meer info? Check ‘GUO-arrangementen’.

Digitale ticketreservering:

  Check GUO-ticketshop.
  GUO-ticketprijzen zijn inclusief €2,50 servicekosten per ticket.

  Openbaar vervoer of parkeren?

   GUO-concertlocatie Tiliander bevindt zich op één wandelminuut van NS-station Oisterwijk en op eveneens één wandelminuut van meerdere parkeerterreinen. Op het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd van het NS-station is parkeren vaak gratis. Let op de infoborden ter plaatse.

   Kassaverkoop:

    Uitsluitend cash, op concertdag van 14.00 tot 15.00u.
    VOL = OP!