GUO-CONCERT

Quintet Niki Jacobs – The Ballad of Mauthausen

(Mikis Theodorakis’ Mauthausen Liederencyclus hertaald in het Jiddisch)

DATUM

Zondagmiddag
12 februari 2023

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82C, Oisterwijk

}

Tijdstip

Aanvang 15.00u

Prijzen

€ 25,-
inclusief ticketservicekosten

Niki Jacobs

75 jaar na WOII richtte singer-songwriter Niki Jacobs zich tot componist Mikis Theodorakis met een bijzonder verzoek. Of ze met zijn imposante Mauthausen Liederencyclus mocht rondtrekken langs theaters en synagogen wereldwijd. Niet in het oorspronkelijke Grieks van dichter en Kamp-Mauthausen overlever Iakovos Kambanellis. Daarin had Maria Farantouri al geschitterd. Ook niet in het (omstreden) hertaalde Nederlands van ‘onze’ Lennaert Nijgh. Dat had Liesbeth ‘La’ List al gedaan. Maar in haar moerstaal: het Jiddisch. Om zo dicht mogelijk bij de kern te komen.   

De verzetsheld, krijgsgevangene, politiek banneling onder Grieks kolonelsregime, minister van Cultuur, maar bovenal wereldberoemd componist, schatte het verzoek op waarde, wikte, woog en was gewonnen voor intentie, integriteit en artistek niveau. Hij nam Niki Jacobs als zijn muzikale verwant onder de vleugels van zijn eigen platenlabel. Met dank aan Jiddisch koor Heijmisj Zajn vertaalde Willy Brill de liederencyclus in het gewenste Jiddisch. 

Hoewel op de huid gezeten door covid zag ‘The Ballad of Mauthausen’ het levenslicht. Zowel cd als internationale toer kreeg lovende recensies. Wat de Griekse maestro er zelf nog van meekreeg, vertelt het verhaal niet. Op 2 september 2021 blies hij zijn laatste adem uit. Veel dichter bijeen komen leven en dood niet. Zijn liederencyclus leeft voort, ja zelfs in het Jiddisch. 

Theodorakis’ en Kambanellis’ liederencyclus Mauthausen behoort tot ‘s werelds meest indringende muziek over WOII. In de versie van Niki Jacobs is ‘The Ballad of Mauthausen’ een muzikale reis door de tijd die ontroert en inspireert. Daartoe heeft ze de oorspronkelijke liederencyclus ingebed in een bredere verhaallijn over het leven van Joden in de diaspora, met nadruk op Europa en VS. 

Het verhaal erachter begint eind negentiende eeuw, trekt door naar de pogroms vóór en tijdens WOII, de aanhoudende conflicten erna en sluit af met de naoorlogse revival van de Joodse levenswijze en cultuur. Zo slaat het een brug tussen wel en wee van Joden in de diaspora van toen naar nu. Het concert is een aanklacht tegen de shoa, de pogroms en gruwelen uit WOII en de conflicten errna, maar geeft tevens een inkijkje in de  alledaagse ups en downs van Joden in de diaspora. 

Deze inzichtelijke, invoelbare insteek vestigt aandacht op oorzaken van oorlogen en hun gevolgen, projecteert ze op mensen wereldwijd toen en nu nog altijd en extrapoleert ze naar universele thema’s als onrecht, menselijk leed, maar ook verbinding uit respect voor elkaars verschillen. Dit aangrijpende concert  laat niemand onberoerd, maar brengt ook een ode aan de vrijheid en eindigt zelfs uitbundig en hoopvol. Ook voor wie niet alles woordelijk begrijpt, versterkt het Jiddisch waarin Niki Jacobs zingt de urgentie van de thematiek. Tevens onderstreept haar taalkeuze het belang van Jiddisch als volkstaal waaraan Joden wereldwijd in allerlei variëteiten identiteit en zingeving ontlenen.  

Niki Jacobs (1978, Haarlem) behoort tot ‘s werelds beste vocalisten van Jiddisch liedrepertoire. Met klassiek-vocale conservatoriumstudies als bagage wijdt ze zich al 25 jaar aan de Joodse volkscultuur, Klezmermuziek en Jiddische liederen. Haar levensmissie ligt verankerd in haar eigen familiegeschiedenis. Niet zelden kennen muziekrecensenten wereldwijd haar cd’s en concerten 5***** toe. Op de 75ste Nationale Bevrijdingsdag 5 mei 2020 zou ze tijdens GUO’s ‘Oisterwijk in WOII – WOII in Oisterwijk’ haar programma ‘Van Cohen tot Winehouse’ brengen: rockclassics van Joodse wereldsterren, hertaald in het Jiddisch. Helaas besliste covid anders. 

Al meer dan 10 jaar vormt Niki Jacobs (zang, gitaar) een team met muzikanten die haar ook in ‘The Ballad of Mauthausen’ bijstaan: Ruud Breuls (trompet), Ro Krauss (viool), Emile Visser (cello), Pieter van Os (accordeon). Zij hebben een uitmuntende reputatie als arrangeur, componist, conservatoriumdocent en uitvoerend musicus in gerenommeerde bigbands, jazzformaties en klassiek-symfonische orkesten uit Nederland en daarbuiten: de WDR bigband uit Keulen, het jazzorkest van Koninklijk Concertgebouw Amsterdam, het Metropole Orkest, enz.

In beeld & geluid

GUO-arrangement in:

Hotel NEO KVL
by Tasigo

 • Lunch vóór middagconcert?
 • Diner na middagconcert?
 • Diner + aansluitend overnachting met ontbijt?

Mail naar reception@neokvl.com of bel 013-2088099 en reserveer een speciaal voor GUO-concertbezoekers samengesteld GUO-arrangement bij Hotel NEO KVL by TASIGO. Dit splinternieuwe 4****hotel op de industrieel erfgoedlocatie van de voormalige Koninklijk Verenigde Lederfabrieken bevindt zich op een paar wandelminuten van GUO-concertlocatie Tiliander en heeft bovendien parkeergelegenheid voor haar gasten. De speciale GUO-arrangementen gelden uitsluitend voor GUO-concertbezoekers en uitsluitend na reservering. Dus reserveer uw GUO-arrangement naar keuze en toon bij aankomst in het hotel uw GUO e-toegangsticket(s) van die dag. Meer info? Check ‘GUO-arrangementen’.

Digitale ticketreservering:

  Check GUO-ticketshop.
  GUO-ticketprijzen zijn inclusief €2,50 servicekosten per ticket.

  Openbaar vervoer of parkeren?

   GUO-concertlocatie Tiliander bevindt zich op één wandelminuut van NS-station Oisterwijk en op eveneens één wandelminuut van meerdere parkeerterreinen. Op het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd van het NS-station is parkeren vaak gratis. Let op de infoborden ter plaatse.

   Kassaverkoop:

    Uitsluitend cash, op concertdag van 14.00 tot 15.00u.
    VOL = OP!