GUO-CONCERT

Muzikale natuurwandelingen
in Oisterwijk

(met gids Frans Kapteijns en siso-writer Kathleen Willems)
(NL)

DATUM

Tweede Paasdag
18 april 2022

Locatie

Ochtend:
Kampina – start-/eindpunt: parkeerplaats Burgemeester van den Oeverweg, Oisterwijk (zijstraat Posthoornseweg)

Middag:
Bos- en vennengebied – start-/eindpunt: parkeerplaats Van Tienhovenlaan 4, Oisterwijk (bij Groot Speijck)

}

Tijdstip

Ochtend:
vertrek 10.00u – einde 12.30u

Middag:
vertrek 14.00u – einde 16.30u 

Prijzen

€10,- per wandeling
inclusief ticketservicekosten & gratis parkeren 

COVID-19

Bij coronarestricties past GUO haar programma aan. Bij noodzakelijke annulering brengt GUO haar tickethouders tijdig op de hoogte per e-mail. Hierin schotelt ze hen een keuzemenu voor. Restitutie (met inhouding van €2,50 servicekosten per ticket) is dan altijd één van de opties.

Bij slecht weer op Tweede Paasdag stelt GUO beide wandelingen uit naar Hemelvaart 26 mei 2022. Bij opnieuw slecht weer met Hemelvaart stelt GUO beide wandelingen nogmaals uit, dan naar Tweede Pinksterdag 6 juni 2022. Bij uitstel blijven tijden, locaties, opzet en inhoud ongewijzigd, blijven tickets geldig en stelt GUO alle tickethouders uiterlijk één dag  vóór geplande wandeldatum op de hoogte per e-mail.

Muzikale natuurwandelingen
in Oisterwijk

Eenmaal zijn plannen doordacht om in zijn nieuwe woonplaats Oisterwijk een concertorganisatie op te tuigen, had Jos Creusen nog een laatste hobbel te nemen: een pakkende, beklijvende clubnaam. Doorwaakte nachtenlang verwierp hij wat zoal in hem opkwam wegens te banaal of te ver gezocht. In plaats van in bad  beleefde hij zijn Eureka toen hij zich met uitpuilende boodschappentas van supermarkt via Oisterwijks pittoreske stadshart huis op aan ‘spoeide’. 

In zo’n kek retro molentje voor de toenmalige kantoorboekhandel in de Burgemeester Verwielstraat viel zijn oog op een dertien in het dozijn toeristische ansichtkaart. Het niemendal was gevierendeeld met opgepimpte foto’s van een bosven omzoomd met een kraag van riet en ranonkel, een schichtig ree in het struweel, een eekhoorn in de weer met ‘maastendol’ en een spiedende rekel in een tra. Slechts het gekwinkeleer van pakweg boomklever of ijsvogel ontbrak. Drie overdwars gedrukte woorden verstoorden het idyllische vierluik abrupt: Groeten Uit Oisterwijk. Afgekort: GUO. De rest is geschiedenis. 

Gefotoshopte ansichtkaarten ten spijt, zelfs zonder chauvinisme weet Oisterwijk zich wel degelijk omringd met een biotoop die zich ontegenzeglijk tot de lommerrijkste van Nederland mag rekenen. De weidse dophei van de Kampina en het gemengde bos met talrijke vennen strijden om de meest tot de verbeelding sprekende natuurpracht. Voor de GUO-bezieler -gepassioneerd muziekadept, fervent natuurwandelaar- aanleiding te meer om zich bij zijn remigratie destijds te richten op Oisterwijk als nieuwe domestie. 

En nu, decennia later, maakt 1+1 eindelijk 2: een muzikale natuurwandeling dus, in Oisterwijk. Twee zelfs, op één voorjaarsdag. ‘s Ochtends over de Kampina, ‘s middags door bossen langs vennen. Elk 5 à 6 km lang, topografisch aaneengeregen, maar biotopisch uiteenlopend. Onderweg verhaalt natuurgids Frans Kapteijns van die verschillen en komen meewandelende muziekliefhebbers op adem tijdens muzikale intermezzi van singer-songwriter Kathleen Willems.

Als Brabants bekendste boswachter kent Frans Kapteijns de Oisterwijkse natuur als zijn broekzak. Bij zijn afscheid van Natuurmonumenten schonk zijn werkgever hem de ‘Tour de Frans’, een uitkijktoren bij Banisveld aan de rand van de Kampina. Sinds jaar en dag verzorgt hij elke zondagochtend zijn wekelijkse radiocolumn ‘Stuifmail’ op Omroep Brabant. Bovendien is hij actief bij IVN, B(iodiversiteits)-Team Oisterwijk, als wandelcoach en ambassadeur van meerdere natuurinitiatieven waaronder Van Gogh Nationaal Park. Naast wandelende (natuur-)encyclopedie is hij hartstochtelijk muziekliefhebber en dus voorzitter van Koninklijke Harmonie Asterius Oisterwijk en voorzitter van Stichting Podiumkunsten Oisterwijk (SPO) die de jaarlijkse GUO-concertseries bestuurt. Zie ook www.boswachterfrans.com

Sinds haar zesde laat Kathleen Willems zich inspireren door Elvis. Behalve de passie voor zijn muziek deelt ze ook zijn voorliefde voor de Harley. Daarmee is het vanuit Memphis (Graceland) goed toeren naar Nashville (country), Chicago (blues), New Orleans (Mardi Gras), JD McPherson, Jake Labotz, Johnny Cash, Kris Kristofferson, Simon & Garfunkel, Douwe Bob, ja zelfs Eminem. Met ruim genomen ‘Americana’ in de reiskoffer steken ook haar eigen composities steeds vaker de kop op. Haar EP ‘Through The Heart’ dateert van 2021. Zie ook www.kathleenwillems.com

Tijdens beide wandelingen belicht ‘Boswachter Frans’ heemkundig ontstaan en ontwikkeling, ecologisch beleid, beheer, behoud en kwetsbaarheid van unieke heide, bossen, vennen en beekdal, flora en fauna in relatie tot jaargetijde, klimatologische veranderingen door menselijke interventie (agrarische en overige industrialisatie, waaronder mijnbouw), stikstofclaims op vegetatie, functies van de uitspanningen Venkraai en Groot Speijck en wat zich verder zoal aandient. Tijdens muzikale intermezzi speelt Kathleen haar eigen muzikale helden en zichzelf. Waar mogelijk voegt Jos opmerkelijke oorlogsverhalen toe. Zie ook www.joscreusen.nl Alle drie wonen ze in Oisterwijk.

Mocht de keuze tussen Kampina en bos- en vennengebied u zwaar vallen: de biotopische variatie in beide wandelingen en in hun bijhorende verhalen en songs maakt het voor een beetje sportieveling bepaald geen straf om zowel ‘s ochtends als ‘s middags deel te nemen. Deelnemers zorgen zelf voor ‘knapzak’ met natje en droogje, voor geschikte wandelkleding en stevig schoeisel en kunnen tussen ochtend- en middagwandeling naar believen picknicken in de natuur of lunchen in een nabije uitspanning.   

Het betrachten van geduld is een schone zaak, gezond natuurbeheer van levensbelang, het meebeleven van oprechte live muziek een ver reikende verrijking. In de loop der jaren zag Jos Creusen die ansichtkaart in dat molentje voor die kantoorboekhandel tot leven komen: een tableau vivant. De bosvennen, daar viel niet naast te kijken. Maar ook reeën, eekhoorns (al werden het er allengs minder) en een sporadische rekel kruisten zijn wandelpad. Het wachten is op de wolf, opdat ook die vereeuwigd wordt op een toeristische ansichtkaart, vergezeld van een overdwars gedrukt Groeten Uit Oisterwijk, kortom: GUO. ‘No deep fake’ graag. 

In beeld & geluid