GUO-CONCERT

Martin Carthy &
John Kirkpatrick

UK

DATUM

Zondag
19 januari 2020

Locatie

Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord
Gemullehoekenweg 143
5062 SB, Oisterwijk (Nrd-Br/NL) 

}

Tijdstip

Kassa open
14.00u

Zaal open
14.45u

Aanvang
15.00u

Prijzen

€ 20 ,-

19 JANUARI 2020

Het programma

Martin Carthy en John Kirkpatrick zijn twee levende legendes die in de voorbije zestig jaar elk hun stempel drukten op de Engelse folkscene. Beide sterkhouders delen een verleden met het iconische morris tunes album ‘Plain Capers’ uit 1976, via Albion (Country) Band en folkrockband Steeleye Span tot brassband Brass Monkey. En als charismatisch duo geven ze nog altijd met veel plezier, toewijding en vakmanschap concerten boordevol op en top Engelse storytelling folksongs en traditionele dancetunes voor een gemotiveerd, luisterbereid publiek.

 

 

 

Martin Carthy

Na zijn debuut bijna zestig jaar geleden ontwikkelt Martin Carthy zich tot toonaangevend muzikant in de Britse folkscene. Zijn levenslange vernieuwingsdrang levert vijftig albums op waarvan tien als solo-artiest. En dat leidt in 2014 tot de ‘BBC Radio 2 Life Time Achievement Award’, uitgereikt in een tot de nok gevulde Royal Albert Hall in Londen waar laureaat Martin met dochter Eliza het publiek trakteert op zijn mooiste werk door de jaren heen.

Tegen de tachtig loopt hij en generaties singer-songwriters zijn schatplichtig aan hem, onder wie Bob Dylan, Simon & Garfunkel en Richard Thompson. Kenmerkende wapenfeiten: warme stem, percussief én melodieus gitaarspel in unieke toonzettingen, pionierswerk om folk en rock te combineren tot folkrock, BBC 2 tv-docu ‘Originals’ en…..‘Scarborough Fair’

Deze traditional verwijst naar de jaarlijkse kermis in het gelijknamige stadje in Yorkshire. Nadat hij eerst Hatfield en later het Londense Hampstead achter zich laat, verzeilt Martin Carthy al jong in Yorkshire. Daar pikt hij begin jaren zestig ‘Scarborough Fair’ op, een traditional die teruggrijpt naar een middeleeuws lied uit Schotland. Hij laat er een arrangement op los en plaatst dat op zijn debuutalbum. 

Paul Simon kopieert het met Art Garfunkel tot wereldhit, terwijl Bob Dylan het integreert in zowel ‘Don’t Think Twice, It’s All Right’ als ‘Boots of Spanish Leather’. Na jarenlang het nummer geclaimd te hebben, geeft Paul Simon in 2000 alsnog de credits aan Martin Carthy en zingen ze het samen tijdens een concert in Londen.

Behalve als arrangeur en vertolker van zulke traditionals, groeit Martin Carthy evenzeer uit tot pionier die folk en rock versmelt tot folkrock. Hij zet de toon in Steeleye Span, Albion (Country) Band, Brass Monkey, Blue Murder, Rogue’s Gallery en Waterson:Carthy. Daarin vormen klasbakken van twee families, onder wie zijn vrouw Norma Waterson, een superformatie met onder andere het alom geprezen ‘Gift’ uit 2010 als resultaat.

Ook vormt hij de helft van drie ‘koningskoppels’: met wijlen fiddlewizard Dave Swarbrick uit Fairport Convention, met zijn getalenteerde dochter, vocaliste/fiddler Eliza en met zanger, accordeonist, trekharmonica- en concertinavirtuoos John Kirkpatrick. Met Eliza opent Martin Carthy in september vorig jaar GUO-concertserie 2018/2019. Ter plekke stemt hij in om in eerstvolgende serie terug te komen met John Kirkpatrick. Dat krijgt nu dus zijn beslag.

John Kirkpatrick

Afkomstig van Chiswick (West-Londen) in een gezin waar veel wordt gezongen, raakt John Kirkpatrick al jong verslingerd aan de traditionele ceilidh-, country- en morrisdance cultuur.

Hij sluit zich aan bij de Hammersmith Morris Men en ontwikkelt zich er vocaal en instrumentaal om de morrisdansen te kunnen begeleiden. Hij verschijnt solo, in duo’s, akoestische en elektrische formaties. Vocaal, maar vooral als virtuoos instrumentalist is hij een instituut en een inspiratie voor jongere generaties in eigen land en daarbuiten.

In de loop der jaren laat hij zijn sporen na in The Albion Country Band, Magic Lantern, The Richard Thompson Band, Umps and Dumps, Steeleye Span, Brass Monkey, Trans-Europe Diatonique (met Toscaan Riccardo Tesi en Bask Kepa Junkera), Band Of Hope, Home Service en vele morris-, country- en ceilidh- dansbands. In duo speelt hij met indiviuele leden van Steeleye Span en Fairport Convention, onder wie Sandy Denny en met Shirley Collins, Gerry Rafferty, Roy Bailey, Pere Ubu, Loudon Wainwright III e.v.a.

Als songwriter, componist, choreograaf en artistiek leider is hij betrokken bij meer dan zestig  radio- en theaterproducties voor onder andere  The (New) Victoria Theatre in North Staffordshire en The Orchard Theatre Touring Company uit Devon. Met de Albion Band speelt hij de National Theatre Producties Lark Rise‘ en ‘Candleford’.  En als uitvoerend muzikant is hij te beluisteren op maar liefst meer dan tweehonderd opnames.

Voor zijn enorme verdiensten voor de Engelse folkmuziek ontving John Kirkpatrick in 2003 de English Folk Dance and Song Society’s Gold Badge’. En in 2010 kreeg hij de ‘BBC Radio 2 Folk Award’ als ‘Musician Of The Year’.

Al weer jaren woont hij in Shropshire. Nog altijd danst hij er zijn morrisdances in The Shropshire Bedlams die hij in 1975 zelf oprichtte. Soms sluiten zijn vier zoons Jobie, Benji, George en Fergus aan. Anders wel in familieband Kirkophany die zich toelegt op ceilidh dancetunes.

Martin Carthy & John Kirkpatrick: hoeveel Engelser kun je ze krijgen?

 

RESERVEREN

Bestel uw tickets gemakkelijk online

Uw GUO-tickets bestelt u gemakkelijk online. Reserveer uw tickets tijdig. Daarmee verkleint u het risico dat uw gewenste GUO-concerten zijn uitverkocht.