GUO-CONCERT

Trio Lorcan Mac Mathúna

(Ierland)

DATUM

Zondagmiddag
03 oktober 2021

Locatie

GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk (in Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord).

}

Tijdstip

Aanvang 15.00u
2×45 minuten met pauze
exclusief toegift
einde 17.15u

Prijzen

€ 20 ,-
inclusief ticketservicekosten & gratis parkeren

COVID-19

Bij coronarestricties past GUO haar programma aan. Bij noodzakelijke concertannulering brengt GUO haar tickethouders tijdig op de hoogte per e-mail. Hierin schotelt ze hen een keuzemenu voor. Restitutie (met inhouding van €2,50 servicekosten per ticket) is dan altijd één van de opties. 

Trio Lorcan Mac Mathúna

Met vader Séamus als dwarsfluitist, zanger en pleitbezorger ter overlevering van Iers-Keltisch muziekerfgoed komt Lorcan Mac Mathúna (Cork, 1976) uit een muzikaal nest. Hij heeft zich ontwikkeld tot beste Sean-Nós zanger van zijn generatie. Deze zangstijl, veelal gezongen in Gaelic, is intens, emotioneel geladen en expressief. In de door generaties overgeleverde songs is de mystieke, Keltische sfeer van legendes vol romantiek en heroïek bewaard gebleven. Als illustratief geldt ‘Lord Of The Rings’, de succesvol verfilmde fantasybestseller van J.R.R. Tolkien.   

In die geest zet Lorcan Mac Mathúna de Sean-Nós traditie voort als componist, arrangeur en improviserend vocalist. Samen met zielsverwanten vernieuwt hij zijn Gaelic repertoire tot authentieke zang, instrumentatie, lyriek en danschoreografieën. Met ‘Rógaire Dubh’ (2007) maakt hij naam als Sean-Nós vertolker. Op bellettriefestival IMRAM (2008) zingt hij Ierse liefdesliederen uit de Middeleeuwen in ‘The Arrows That Murder Sleep’.  Zijn ‘Tásc Is Tuairisc’ (2009) verhaalt van vermetele expedities van Lord Franklin, gevolgd door ‘Want And Longing’ (2010) met Common Tongue en ‘Dubh Agus Gheal: Darkness and Light – Loric Colloquies’ (2011) met Northern Lights. Zijn avantgardistische ‘An Táin’ (2012) grijpt terug naar een epos. 

De BBC registreert ‘Derry To The Sea’ (2013), zijn suite voor kolossaal orkest en koor in opdracht van de Fleadh Cheoil na hÉireann die in première gaat in Saint Columb’s Cathedral (Derry). Zijn ‘Battle of Clontarf’ (2014) ziet het licht op het Temple Bar Trad Fest in Saint Michan’s Church (Dublin). Van  hetzelfde jaar dateert ‘Preabmeadar’, zijn compositie met dans en zang. In ‘1916 – Visionaries and Their Words’ zet hij poëzie op muziek ter 100-jarige herdenking van de voor Ierland historisch cruciale Easter Rising (Paasopstand). Na tien uitvoeringen in Ierse theaters trekt hij er mee naar Frankrijk en Tsjechië.   

Buiten Ierland toert Lorcan Mac Mathúna over het Europese continent en door Canada om er zijn delicate Sean-Nós repertoire a capella solo of omringd met virtuozen uit de Ierse muziekscene te zingen. Immer  getuigt hij van respect voor zijn erfgoed, maar evengoed van een open mind voor invloeden van buitenaf die hij bezielend integreert tot een diep persoonlijk doorontwikkeld idioom. In zijn album en boek ‘An Bhuatais And The Meaning Of Life’ (december 2020) probeert hij een vinger te krijgen achter de universele zeggingskracht van weerkerende karakters en thema’s in verhalen uit de Iers-Keltische traditie. Op zoek naar verklaringen stuit hij op werk van Solzhenitsyn, Dostoyevsky, C.S. Lewis, Victor Hugo, Euripides en Sophocles. 

Op de cd werkt hij samen met Martin Tourish (accordeon) die GUO in 2017 met Altan op haar podium verwelkomde, met Daire Bracken (fiddle) die zijn sporen naliet in Danú en met gast- en studiomuzikant Éamonn Galldubh (dwarsfluit, uillean pipes, sax, bodhrán) die zijn muzikale meesterschap tevens overbrengt op jong muziektalent. Met twee van hen reist hij af naar Oisterwijk. Welke twee? Het trio staat hoe dan ook garant voor een memorabel imposant GUO-concert.  

In beeld & geluid

MAALTIJDEN & OVERNACHTINGEN IN

Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord

  • Lunch voorafgaand aan GUO-middagconcert?
  • Diner na GUO-middagconcert?
  • Overnachting met ontbijt?

Mail naar administratie@hotelboschoord.nl voor gereduceerde tarieven voor GUO-bezoekers.

 

Voorverkoop:
Check onze ticketshop.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!

Kassaverkoop:
Uitsluitend cash, op concertdag van 14.00 tot 15.00u.
VOL = OP!