DATUM

Zondagmiddag
13 maart 2022

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander

}

Tijdstip

Aanvang 14.30u
2×45 minuten met pauze
exclusief toegift
einde 16.45u

Prijzen

COVID-19

Bij coronarestricties past GUO het programma aan in overleg met Tiliander en Flairck. Tickethouders ontvangen dan van Tiliander tijdig bericht per e-mail. Voor dit concert gelden de huisregels van Tiliander. Zie www.tiliander.com

Flairck

Snode plannen smeedde het 45 lentes jonge Flairck in 2020. Na haar sabbatical zou ze gedecideerd door het jubelende land toeren om haar gloednieuwe (25ste!) cd te lanceren: ‘Back Alive’. Zowaar een zilveren mijlpaal! Kort na de cd-release in oktober 2020 zou GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk de wereldpremière krijgen. Totdat corona sabotage pleegde. Bye bye snode plannen, bye bye cd-presentatietoer, bye bye wereldpremière bij GUO. 

Maar de cd-release kwam zoals gepland. En de recensies in de internationale vakpers waren onverdeeld lovend. Flairck was ‘Back Alive’. En hoe!

En wat die toer aangaat: uitstel blijkt allesbehalve afstel. Een cd-release zonder fysieke cd-presentaties voor live publiek voelt als zwemmen op het droge, livestreams als stelpende noodverbandjes tegen het ergste  bloeden. Dus werd er gepuzzeld op en gegoocheld met concertdata voor het concertseizoen erna, GUO-concert inbegrepen, zij het niet meer als wereldpremière en ditmaal in samenwerking met Cultuurcentrum Tiliander Oisterwijk. Corona volente, insjallah covid. En dat concertseizoen erna is nu. Dus ontwaakt Flairck uit haar verlengde winterslaap.  

Wat te verwachten van een concert door fris en fruitig Flairck anno 20-nu? Het legendarische gezelschap wisselt haar kersverse composities van ‘Back Alive’ af met meesterwerken die de tand des tijds glansrijk doorstonden. To name a few: ‘De Stoomwals’, ‘Houten Bruiloft’, ‘Voorspel In Sofia’, ‘Aoïfe’ en, als uitsmijter, ultiem pièce de résistance ‘Variaties Op Een Dame‘.  

Eens ontketende Flairck een muziekhype onder jong en oud. In NL trok ze als eerste ‘popgroep’ de gevestigde theaterwereld in. Dra overrompelde ze de rest van ons universum. Gevolg: platina platen, Edisons, Gouden Harpen en een fanschare die reikt tot in de Verre Oriënt en Latijns Amerika. 

Buiten de lijntjes der geijkte paden brengt Flairck cross-overs op het magistrale snijvlak van modern klassiek, celtic folk, world, freestyle jazz. Unheimisch onbestendige kruisbestuivingen, met frivool fluitspel, violen of bassen die symbiotische duels uitvechten, verknoopt met gedurfde, theatrale vondsten. 

Met hart, ziel, zaligheid gaat Flairck door merg, been, roeien en ruiten. Oudgedienden Jeroen Goossens (fluitoloog/NL) en Pablo Ortiz (componist, gitarist, bassist/Mexico) en zij-instromers Joris Vanvinckenroye (componist, contrabassist/België), Anouk Sanczuk (violiste/België) en Zhazira Ukeyeva (violiste/Kazachstan) leveren menig ‘Gevecht Met De Engel’. Melting pot Flairck is onbegrensder dan ooit. Aartsvaders Erik Visser en Peter Weekers, sterkhouders van het eerste uur, zien dat het goed is.  

In beeld & geluid