GUO-CONCERT

GEANNULEERD WEGENS CORONA-RESTRICTIES

David Munnelly & Shane McGowan

(Eire)

DATUM

Zondagmiddag
17 januari 2021

Locatie

GUO-concerten Groeten Uit Oisterwijk (in Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord).

}

Tijdstip

Concert 1

kassa open 13.00u
zaal open 13.20u
aanvang 13.30u

Concert 2

kassa open 15.30u
zaal open 15.50u
aanvang 16.00u

Prijzen

€ 20 ,-

COVID-19

Om onze GUO-concertserie 2020/2021 zowel ‘corona-proof’ als financieel haalbaar te maken, geven onze artiesten twee concerten op één middag. Elk concert duurt 75 tot 90 minuten en heeft geen pauze. U kunt voor en/of  na een concert uw drankje bestellen aan de bar. Maaltijden (lunches en diners) en hotelovernachtingen (met ontbijt) uitsluitend na reservering rechtstreeks bij Boschoord. Gelieve uw concerttickets te reserveren bij ons (GUO) en niet aan onze zaalkassa te kopen. Kies bij uw reservering voor concert 1 (aanvang 13.30u) of concert 2 (aanvang 16.00u). Vanwege het social distance beleid kunnen we per concert maar een beperkt aantal bezoekers toelaten. Bezoekers uit eenzelfde gezin zitten naast elkaar, overige bezoekers zitten op anderhalve meter afstand van elkaar. Reserveer tijdig, want (corona-proof) VOL = (corona-proof) VOL! Tussen beide concerten ontsmetten en luchten wij de zaal. Wij vragen u in het belang van ieders  veiligheid en gezondheid om aanwijzingen van onze vrijwilligers op te volgen en rekenen op uw begrip en medewerking. Samen bestrijden we corona én blijven we genieten van onze GUO-concerten!

David Munnelly &
Shane McGowan

Het rusteloze muzikantenbestaan van David Munnelly leest als een avontuurlijk jongensboek. Wat in de synopsis van deze Ierse trekzakwizard herhaaldelijk de kop opsteekt, zijn zijn wereldwijde tournees, zijn studio-opnames, zijn sessies in ‘Mat Molloy’s’, de pub van de dwarsfluitspeler van The Chieftains in Westport, County Mayo, West-Ierland, zijn soloprojecten en zijn optredens met een handvol friends through music uit zijn Ierland en onze Lage Landen die ook een beetje de zijne zijn geworden.

Energiek slingert hij betoverende tunes uit zijn diatonische trekharmonica’s. Gutsend in het zweet speelt hij zich total loss. Gepassioneerd dendert hij van de ene in de andere kakofonie. Maar evengoed neemt hij een dienende rol in, bijvoorbeeld als begeleidend toetsenist bij een lyrische Robert Burns song van ontwapenende eenvoud. Tegenover deze constanten beleeft hij kriskras onnavolgbare avonturen met zijn eigen David Munnelly Band, als gastmuzikant en in los-vaste gelegenheidsbezettingen.

Uit die chaos peurt hij fris en fruitige muziek die de grenzen van het Iers-Keltische idioom mijlenver overschrijdt. Weliswaar waren, zijn en blijven jachtige jigs en reels en bloedstollend mooie slow airs uit zijn Ierse moederschoot zijn inspiratiebron, maar vanuit die verankerde wortels waaiert hij uit ver van huis om nog dichter bij zichzelf te komen. Met wonderbaarlijke composities en experimentele modernismen komt hij tot speeltechnische innovaties die zijn toehoorders dwingend het zwijgen opleggen om ademloos te kunnen luisteren.

De kwalificatie ‘Ierse muziek’ just like that zou fenomeen Munnelly dan ook ernstig tekort doen. De ene keer schuurt hij aan tegen de Amerikaanse dansmuziek uit de Roaring Twenties van honderd jaar geleden, dan weer tegen de Argentijnse bannelings-tango nuevo van Astor Piazzolla, de swingende gipsyjazz van Manouche Django Reinhardt, een Balkan-lick hier, een klassiek deuntje daar, een Frans musettewalsje, een Jiddische riedel, een flard Amerikaanse bluegrass, een pittige scheut Quebequois Arcadian. Het vertrekpunt lijkt duidelijk, de reis ongewis, het einde open. Never a dull moment with David Munnelly.

Hoofdstuk 1 van zijn jongensboek begint in zijn ouderlijk huis in Bellmullet, County Mayo, West-Ierland. Vooral zijn ‘granny’ inspireert hem tot ongeremd genietend musiceren. Op diatonische trekzak maakt hij als tiener al naam en faam als ‘The Bullet from Bellmullet’. Zijn roem als prettig ongeleid projectiel snelt hem vooruit als hij aansluiting vindt bij The Loose Connections, The Chieftains, De Danann, Maírtin O Connor, Arty McGlynn en Sharon Shannon. Vingeroefeningen blijken het, in hoofdstuk 2 uitmondend in de David Munnelly Band waarmee hij memorabele CD’s opneemt en succesvolle wereldtournees onderneemt. Die wisselt hij af met concerten en CD’s van en met Hot Spoons, The Samuraï, Morga, The Rambling Boys of Pleasure en Mick Conneely.

Maar in hoofdstuk 3 heft hij de band die zijn eigen naam draagt op en emigreert hij naar Nederland (Utrecht) om er zijn stempel te drukken op talloze bezettingen met muzikanten uit de Celtic scene van onze Lowlands  en daarbuiten. Alleen al op het GUO-podium verschijnt hij in de loop der jaren met de Schotse zangeres/bodhranspeelster Helen Flaherty die is neergestreken in Antwerpen, de Vlaamse zangeres/percussioniste Soetkin Collier, haar landgenoten Philip Masure, multi-instrumentalist en expert op open tune DADGAD-gitaar, en Fons van Hamel zaliger, contrabassist. Met Flaherty, Masure, de NL multi-instrumentalist/fiddler Siard de Jong en de Canadese Irish dancer Nathan Pilatzke lanceert hij in 2013 bij GUO de CD ‘Storm’ van Andar. De doodzieke Van Hamel speelt er op mee, maar kan het CD-presentatieconcert bij GUO slechts deels volgen vanaf zijn ziekbed en komt kort erna te overlijden.

Lang is er een excuus om voorrang te geven aan traditioneel en andermans werk. Steeds meer geeft David Munnelly als arrangeur zijn twist aan wat hem wordt voorgeschoteld. Tot hij zich nadrukkelijk manifesteert als componist en met eigen werk tot het uiterste grenzen verlegt van zowel zijn squeezebox als zijn Iers-Keltisch geïnspireerde repertoire. Als GUO hem in 2014 uitdaagt als artist in residence doet hij daar nog ‘ns anderhalve schep bovenop. Hij nodigt de Vlaamse Soetkin Collier (zang/percussie), de Ierse Waal Lorcan Fahy (fiddle, mandoline) en de Ier Shane McGowan (gitaar) uit om hem op het GUO-podium te vergezellen. Andere genode gasten melden zich noodgedwongen ter elfder ure af: ze blijken zijn onvoorspelbare werk niet tijdig onder de knie te krijgen.

Stergitarist Shane McGowan uit County Sligo (behalve in naam in niets te vergelijken met zijn roemruchte naamgenoot die de wereld onveilig maakte met wijlen punkfolkband The Pogues) houdt hem in cadans, maar vult hem ook aan en maakt zich zodoende onmisbaar. Ondanks alle gelegenheidsprojecten worden de  twee Ierse klasbakken onafscheidelijk. Waar David Munnelly één van de meest begenadigde trekzakspelers wereldwijd is, geldt voor Shane McGowan eenzelfde autoriteit op de open getunede DADGAD-gitaar. Nu en dan laat de gitarist ook vocaal van zich horen. Alsof hij de verwarring nog wat oppookt, wil hij dan wel ‘ns putten uit het liedrepertoire van zijn naamgenoot. Maar ook het schitterende nalatenschap van John Martyn schuwt hij niet.

Als de Ier Shane McGowan even niet voorhanden is, is daar altijd nog Ies (Isaac) Muller, de Nederlandse virtuoos op de zo geliefde houten dwarsfluit in de Iers-Keltische muziekscene. En zo zijn en passant alle leden uit wat tegenwoordig de Helen Flaherty Band heet (die dit seizoen ook op ons GUO-affiche prijkt) bij David Munnelly de revue gepasseerd: uiteraard Flaherty, Masure, De Jong, Muller.    

Inmiddels zijn we in hoofdstuk 4 aanbeland als David Munnelly aanvang 2020 besluit te remigreren naar zijn County Mayo in West-Ierland. Van hieruit start hij nieuwe combi’s met Ierse (3’oh en Ven_ture) en Belgisch/Ierse (The Bucks) muzikanten. Die laatste geeft hem aanleiding om met regelmaat voor concerten terug te keren naar de Lage Landen. Anders wel zijn duoschap met trouwe compaan Shane McGowan met wie hij Nederland en België blijft aandoen voor jaarlijkse tournees. Zoals nu, want haar Lowlands tour 2021 brengt dit meesterlijke duo ook weer ‘ns naar GUO voor een sfeervol, intiem zit-/luisterconcert waar muzikanten en bezoekers welhaast op elkaars schoot kruipen.

Terwijl we genieten van hoofdstuk 4 zien we alvast uit naar wat zich in hoofdstuk 5 zal gaan aandienen. Wellicht weet zelfs de rusteloze, onvoorspelbare hoofdfiguur het zelf niet eens. Van het concert des levens krijgt niemand een program. Maar het avontuurlijke jongensboek van David Munnelly lijkt ons nog lang niet gesloten.

In beeld & geluid

MAALTIJDEN & OVERNACHTINGEN IN

Fletcher Hotel-Restaurant Boschoord

  • Lunch voorafgaand aan GUO-middagconcert?
  • Diner na GUO-middagconcert?
  • Overnachting met ontbijt?

Digitale ticketreservering?

Check onze ticketshop.
GUO rekent 0 (= NUL!) euro toeslag bij ticketreservering!
Parkeren bij GUO-concertlocatie Boschoord is gratis!