GUO-CONCERT

Andy Irvine & Rens vd Zalm (Eire/ NL)

(Andy’s 80th anniversary celebration – Irish folk)

DATUM

Zondagmiddag
23 april 2023

Locatie

Cultuurcentrum Tiliander, Spoorlaan 82C, Oisterwijk

}

Tijdstip

Aanvang 15.00u

Prijzen

€ 25,-
inclusief ticketservicekosten

Andy Irvine & Rens vd Zalm

Een selectie uit de fine fleur van de Ierse folkscene verzamelt zich in juni 2022 op het podium van een uitverkocht Vicar Street. Aanleiding: een feestelijk concert rond levende folklegende Andy Ivine. Die viert er namelijk zijn 80ste verjaardag. En hoe kan dat beter dan met een feestelijk concert in hartje Dublin te midden van ‘friends through music’? Onder hen zijn Nederlandse gabber Rens van der Zalm, van beroep: snarenfluisteraar. Die kennen we van Fungus, Wolverlei, Frank Boeijen, Youp van ’t Hek en nog veel meer. 

Graag maakt Rens zich even vrij van Youpie’s afscheidstournee om er met Andy Irvine exclusief bij GUO in Oisterwijk nog maar ‘ns een feestelijk concert achteraan te plakken. Nou ja, feestelijk: daarvoor heeft Andy (en anders Rens wel) teveel engagement. En dat ‘even vrij maken’ mag ook wel achterwege blijven: bij Andy’s vorige GUO-concerten  troffen we Rens met regelmaat tussen het publiek. Een enkele keer speelde hij zelfs spontaan even mee. Maar wie het onorthodoxe snarengegoochel van Andy Irvine een full concert lang wil kunnen bijbenen, moet zich hier stevig in vastbijten. Ja, zelfs als hij Rens van der Zalm heet.        

Het scheelde overigens niet veel of Andy Irvine had een andere podiumkoers gevaren. Als tiener jaagt hij de acteersuccessen van zijn moeder na. Hij gaat overstag wanneer hij begin jaren zestig muzikanten als The Dubliners zich ongeremd ziet uitleven tijdens pubsessies. Die blijken een dankbare voedingsbodem om zijn ontwikkeling als muzikant op gang te trekken. Een eerste succes komt hem aanwaaien wanneer hij zich mid sixties settelt in Sweeney’s Men. Sindsdien rijgt hij de hoogtepunten aaneen. 

In supergroep Planxty zet hij in de seventies de standaard voor de opleving van de Iers-Keltische folktraditie. Vanaf de eighties trekt hij door met pan-Europese cross-over in Mozaïk en met een verzameling Ierse coryfeeën in Patrick Street en –decennia later-  Usher’s Island. Tussen de bedrijven door zwermt hij uit als vrijbuitend troubadour, veelal alleen, soms in gezelschap. Van de Britse eilanden naar Noord- en Zuid-Amerika, met doorsteek over het Europese continent naar Japan en via Oceanië weer terug langs af. En dat al zestig jaar.  

Zijn handelsmerken: prettig onvaste, emotioneel geladen vocalen en onnavolgbaar inventieve, delicate interpretaties op bouzouki, mandoline, mandola en mondharmonica. Een uitpuilende koffer met zich meezeulend van waaruit hij een onuitputtelijk traditioneel en eigentijds Iers repertoire opdiept. 

Soms stapt hij uit, bijvoorbeeld naar Woody Guthrie, aanstichter van de Amerikaanse sixtiesfolk. Een emigrantsong van Ierse bannelingen in Australië. Een protestsong van een Griekse singer-songwriter. Een Balkan-dansdeun, opgesnoven tijdens zijn rondzwervend muzikantenbestaan door Bulgarije en Roemenië. Ten tijde van Koude Oorlog en IJzeren Gordijn welteverstaan, als sixties-stuip, tegen de heersende Westerse moraal, in letter en geest. Alles voor de muziek.

Met ‘friends through music’ viert hij in 2012 zijn 70ste verjaardag, toen ook al in Vicar Street Dublin: twee uitverkochte concerten, vereeuwigd op cd en dvd. Met acht uitverkochte concerten in eigen land viert hij in 2017 de 40ste verjaardag van zijn iconische duo-album met Paul Brady. Kort voor zijn GUO-concert in 2018, ontvangt hij in oktober een Lifetime Achievement Award, beklonken met liveconcert, uitgezonden door Ierse nationale radio- en tv-omroep RTE. Ook hierin schittert hij te midden van bevriende gastmuzikanten, Rens van der Zalm inbegrepen. En in juni 2022 herhaalt deze geschiedenis zich dus ter opluistering van zijn 80ste verjaardag.   

De 80-jarige Andy Irvine boogt met zijn zestig muzikantentropenjaren op een resem aandelen in de opperste Ierse en pan-Europese dreamteams. Met ragfijne rode draad weeft hij vakkundig en toegewijd voort aan zijn Ierse storytelling songs. Nog altijd toert hij als solist of met muziekvrienden de wereld rond, zoals nu over het Europese continent. En weer strijkt hij neer bij GUO, die nooit turft, maar voor de tiende keer minstens. Geen artiest in haar 45 jarig bestaan die vaker op haar GUO-podium is verschenen, zij het ditmaal dus exclusief voor een full duo-concert met Rens van der Zalm. En zo krijgt dit zoveelste concert van Andy Irvine bij GUO dan toch nog een primeur. 

In beeld & geluid

GUO-arrangement in:

Hotel NEO KVL
by Tasigo

 • Lunch vóór middagconcert?
 • Diner na middagconcert?
 • Diner + aansluitend overnachting met ontbijt?

Mail naar reception@neokvl.com of bel 013-2088099 en reserveer een speciaal voor GUO-concertbezoekers samengesteld GUO-arrangement bij Hotel NEO KVL by TASIGO. Dit splinternieuwe 4****hotel op de industrieel erfgoedlocatie van de voormalige Koninklijk Verenigde Lederfabrieken bevindt zich op een paar wandelminuten van GUO-concertlocatie Tiliander en heeft bovendien parkeergelegenheid voor haar gasten. De speciale GUO-arrangementen gelden uitsluitend voor GUO-concertbezoekers en uitsluitend na reservering. Dus reserveer uw GUO-arrangement naar keuze en toon bij aankomst in het hotel uw GUO e-toegangsticket(s) van die dag. Meer info? Check ‘GUO-arrangementen’.

Digitale ticketreservering:

  Check GUO-ticketshop.
  GUO-ticketprijzen zijn inclusief €2,50 servicekosten per ticket.

  Openbaar vervoer of parkeren?

   GUO-concertlocatie Tiliander bevindt zich op één wandelminuut van NS-station Oisterwijk en op eveneens één wandelminuut van meerdere parkeerterreinen. Op het parkeerterrein aan de Spoorlaan het verst verwijderd van het NS-station is parkeren vaak gratis. Let op de infoborden ter plaatse.

   Kassaverkoop:

    Uitsluitend cash, op concertdag van 14.00 tot 15.00u.
    VOL = OP!